Jak se vyhnout chřipce

Nejlepší obranou proti onemocnění je vůbec neonemocnět. Ideální by bylo vůbec se s původcem onemocnění nepotkat. Jak to však udělat v případě chřipky, která se přenáší snadno a všude? Máme několik možností.

Základní fakta o šíření chřipky...

Chřipka je onemocnění, které do těla vstupuje dýchacími cestami. Přenáší se vzduchem. Zdrojem nákazy je nemocný člověk, který virus vydechuje do okolí na kapénkách sekretů z dýchacích cest. "Sekrety" se myslí nejen to, co nakažený vysmrká a vykašle, ale také drobné kapičky vysrážené ve vydechovaném vzduchu či nalepené na všudypřítomných prachových částicích. V případě ptačí chřipky je zdrojem nákazy nemocný opeřenec. Od něj se virus šíří i výkaly.

Posmrkané papírové kapesníky představují virovou bombu
Posmrkané papírové kapesníky představují virovou bombu

Virus chřipky je poměrně odolný vůči vnějším vlivům. V okolním prostředí přežívá při teplotě kolem 25 °C několik dnů a při teplotách kolem 0 °C vydrží týdny. Ničí ho teplota nad 70 °C a všechny přípravky určené proti virům (tzv. virocidní přípravky). Světová zdravotnická organizace mezi ně řadí 70% alkoholové a chlorové přípravky, přípravky s obsahem jodu, formaldehyd, glutaraldehyd a kvarterní amoniové soli.

Jak tedy snížit riziko nákazy chřipkou na minimum...

Chceme-li snížit riziko přenosu onemocnění od nakažených, je třeba:

  • nevyhledávat v období chřipek, tj. cca od listopadu do února, velké davy lidí
  • nelíbat se s kašlajícími a smrkajícími
  • nepoužívat stejné kapesníky, ručníky, nepít ze stejné láhve, hrníčku apod.
  • pokud se dotýkáme společných předmětů ve veřejných prostorách (kliky, madla apod.), na něž mohl sáhnout nakažený člověk poté, co se právě vysmrkal do kapesníku…, nesaháme si na obličej, dokud si neumyjeme ruce
  • v případě velkého rizika nákazy, například během péče o nemocné, nosit ochrannou roušku
  • potřísněné látky (kapesníky, ložní prádlo, pyžamo atd.) prát při dostatečné teplotě, tj. minimálně 70 °C.
  • potřísněné plochy a povrchy důkladně omývat, často větrat

Sami u sebe snížíme riziko onemocnění chřipkou, pokud budeme:

  • dbát na pestrou stravu - je třeba mít dostatek živin, především vitaminů, aby mělo tělo dostatek materiálu na obranu proti infekci
  • dbát na správnou životosprávu - oslabený organismus, a to i ponocováním, pobytem v nevhodném prostředí apod., se snáze nakazí
  • nekouřit - kuřáci mají primárně vyšší náchylnost k onemocněním dýchacích cest
  • otužovat se

Za pomoci lékaře snížíme riziko nákazy:

  • očkováním proti chřipce
  • v případě, že nemůžeme podstoupit očkování nebo pokud jsme v úzkém kontaktu s nemocným, který má prokazatelně chřipku, lze preventivně užívat antivirotika

(pat)

Líbí se vám článek?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: