Jak ulehčit zotavení po operaci

Kdo nám pomůže?

Pomocnou ruku nabízí lékařsky ověřená tekutá výživa!

Výživa – nutrice – je rovnocennou součástí léčebného procesu a někdy je její úloha přímo klíčová. A takovou situací rekonvalescence po operaci rozhodně je.

Po zákroku se soustřeďte na lehkou stravu plnou bílkovin
Po zákroku se soustřeďte na lehkou stravu plnou bílkovin

Po návratu z nemocnice, zejména po operačním zákroku, je třeba nemocného "postavit na nohy". Splnilo se mu, že se vrátil domů, a nebezpečí choroby je odstraněno, nebo alespoň zmírněno. Je obklopen péčí svých nejbližších, je "doma". Ale většinou až doma si nemocný uvědomí, jak je unavený, zesláblý, že obvyklé denní rituály, jako jsou dodržování zásad osobní hygieny, příprava jídla, pohyb mimo domov a podobně, jej vyčerpávají.

Doporučené téma: Střevní záněty

Poslední článek:
Střevních zánětů celosvětově neubývá. Proč a kde je nárůst nejvyšší?
Crohnova nemoc a ulcerózní kolitida jsou stále na vzestupu. Alespoň podle nejnovějších průzkumů. Je však situace...  zobrazit téma

Je to pochopitelné. Pacient většinou před odchodem do nemocnice pro bolest, nechutenství a stres na stravu příliš nemyslí. Jeho výživa pak bývá často nedostatečná. Operace znamená omezení příjmu potravy obecně, někdy jen určitých složek (např. tuky). Pokud v této době neměl nemocný kvalitní nutriční podporu ve formě tekuté výživy (sipping) či vhodných bílkovinných přídavků, jeho tělo má nedostatek bílkovin, snížila se jeho obranyschopnost a číhá na něj nebezpečí pooperačních komplikací – špatné hojení rány, proleženiny, infekce.

 

Je třeba situaci okamžitě řešit. A to znamená radikálně změnit jídelní lístek

Bílkoviny (proteiny) jsou stavebními kameny všech tkání včetně svalů, usnadňují hojení ran a regeneraci tkání. Dodáváme je formou libového lehce stravitelného masa (kuřecí, krůtí, králičí), vajec a mléčných polotučných výrobků. Nejvhodnější jsou mléčné výrobky zakysané, například jogurty, kefír, biokys. Bohatým zdrojem kvalitních bílkovin jsou tvrdé sýry (vhodný obsah tuku je 30–45 %). Nesmíme zapomenout na ryby. Obsahují vysoké procento lehce stravitelných bílkovin a cenné tuky s obsahem esenciálních mastných kyselin n-3 a n-6.

Důležité vitamíny, minerální látky, stopové prvky a vlákninu najdeme v zelenině, ovoci, rostlinných tucích (oleje) a obilovinách. Ořechy, semena, klíčky jsou bohaté na bílkoviny, tuky, vitamíny, stopové prvky a enzymy.

Pro zajištění optimální funkce střev je dobré myslet na pro- a prebiotika. Najdeme je v zakysaných mléčných výrobcích a při větší potřebě (při průjmu či zácpě) je snadno zakoupíme v lékárně.

V situaci, kdy běžná strava nestačí nebo nemocný není schopný sníst dostatečné množství, pomocnou ruku nabízí přípravky tekuté výživy (Nutridrink, sipping), které se pomalu popíjí mezi hlavními jídly.

(skl)

Zdroj: www.my-health-n-fitness.com

Líbí se vám článek?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: