#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Jídlo upravené při vysokých teplotách může zhoršit zánět

Revmatické nemoci 1.11.2010

Že není zrovna zdravé holdovat smaženým pokrmům, zejména bramborovým hranolkům, brambůrkám, tučnému masu a smaženým potravinám celkově, je všeobecně známo. Výsledky výzkumů navíc ukazují, že pokrmy upravené při vysokých teplotách, mohou zhoršit chronické záněty včetně psoriatické artritidy.

jídlo, cholesterol
jídlo, cholesterol

Že není zrovna zdravé holdovat smaženým pokrmům, zejména bramborovým hranolkům, brambůrkám, tučnému masu a smaženým potravinám celkově, je všeobecně známo. Výsledky výzkumů navíc ukazují, že pokrmy upravené při vysokých teplotách, tedy zejména smažením, grilováním, ale třeba i v mikrovlnné troubě při vysokém výkonu, mohou být zdraví škodlivé i z hlediska zhoršení chronických zánětů včetně psoriatické a revmatoidní artritidy.

#IMG#

Toxicita vinou smažení

Během tepelné úpravy zejména masných pokrmů dochází v připravovaném jídle ke tvorbě tzv. konečných produktů pokročilé glykace („advanced glycation end products“, AGEs), z nichž se asi deset procent vstřebá do těla. Tyto látky jsou pro organismus toxické. Chovají se totiž jako silné oxidanty, což vede k poškození buněk a dráždí je k vyplavování zánětlivých působků. Výsledkem může být například zhoršení nebo znovuvzplanutí chronických zánětů, jak kloubních, tak hlavně zánětů majících za následek poškození cév při cukrovce nebo zhoršené funkci ledvin.

Podezřelé polotovary

Vědci upozorňují, že AGEs nevznikají jen ve smažených masných pokrmech, ale můžeme se s nimi setkat i v polotovarech nebo hotových pokrmech konzervovaných pomocí vysoké teploty. Je zajímavé, že například pro trvanlivé mléko, které je také konzervováno vysokou teplotou (cca 140 °C), to až tak neplatí. Mléko totiž primárně obsahuje málo látek, z nichž AGEs vznikají.

Jak se bránit a chránit

AGEs se v potravě úplně nevyhnete. Můžete však jejich příjem omezit na minimum, když se budete vyhýbat smaženým, grilovaným či praženým pokrmům a jídlu připravovanému v mikrovlnné troubě při vysokém výkonu. Vhodné je také připravovat jídlo na co nejnižší únosné teplotě, tj. pečte, vařte, duste, zejména maso. Pokud to není nezbytně nutné, nekonzumujte hotové pokrmy ze supermarketu. K prodloužení jejich životnosti je často použita velmi vysoká teplota. AGEs můžete z těla „vytěsnit“ pomocí ovoce a zeleniny, jež obsahují vysoké množství antioxidantů, které AGEs neutralizují.

(zak)

Zdroje:

Advanced Glycation End Products in Foods and a Practical Guide to Their Reduction in the Diet, J Am Diet Assoc 110(6):911-916.e12 (2010)

High Levels of Dietary Advanced Glycation End Products Transform Low-Density Lipoprotein Into a Potent Redox-Sensitive Mitogen-Activated Protein Kinase Stimulant in Diabetic Patiens, Circulation. 2004;110:285-291

Diet-Derived Advanced Glycation End Products Are Major Contributors to the Body's AGE Pool and Induce Inflammation in Healthy Subjects

Doporučujeme

Čtěte více

Jídelníček bez masa není nudný – má ale svá pravidla

Vegetariánství může být bezpochyby prvním krokem k úpravě životního stylu. Ke...

Jídelníček diabetika aneb Jak udržet cukr pod kontrolou

Trpíte cukrovkou? Pak určitě přemýšlíte, která jídla jsou pro vás vhodná, a...

Jídelníček u revmatoidní artritidy

Miliony lidí trpí bolestmi a otoky kloubů způsobenými artritidou. V současné...

Jídelníček, který srdci prospívá

V souvislosti se srdcem často slyšíme o škodlivosti některých potravin. Vyhýbejte...

Jídlem proti chřipce

Určité složky potravy jsou podle výsledků vědeckých studií vítanými pomocníky...

Jídlem proti osteoporóze aneb Jak propašovat mléko do cukroví

<p>Jídlem proti osteoporóze aneb Jak propašovat mléko do cukroví. Při onemocnění...

Jídlo a dnešní "plastic people"

Jedním z témat, o kterém se málo mluví, je dopad plastů na zdraví člověka. Vášnivé...

Jídlo dokáže před rakovinou chránit i pomoci k jejímu vzniku

Rakovina, jedna z nejčastějších civilizačních chorob, má co do činění se životním...

Jídlo jako doping: Naučte se zdravě doplnit energii

Bývá vám po jídle těžko? Padne na vás po obědě únava, kterou zažene jedině káva?...

Jídlo kontaminované roztoči způsobuje vážnou alergii

Pacienti alergičtí na roztoče mohou mít i vážné reakce po požití některých...

Jídlo ve stresu škodí zdraví

Už naše babičky říkávaly, že na jídlo si máme udělat čas, že máme jíst v klidu...

Jídlo, které (ne)způsobuje rakovinu ledvin

Stravovací návyky ovlivňují všechno možné: naši linii, kondici, vzhled. A samozřejmě...

Jihomoravský kraj v ohrožení žloutenkou!

Brno je už pár měsíců zasaženo epidemií žloutenky typu A, a to v rozsahu, který...

Jíst méně znamená žít déle. Není to lehké, ale jde to

„Tvá výživa bude tvým lékem,“ pravil starořecký lékař Hippokrates již před více...

Jistota u ledu aneb Hitem jsou zmrazené spermie

Pokud se obáváte, že byste z nějakého důvodu mohli přijít o plodnost, existuje...

Jíte houby? Tyhle raději vynechte!

Jedním z typicky českých drogových návyků je kromě pervitinu také pojídání lysohlávek....

Jíte moc nebo vám vůbec nechutná? Obojí se může podepsat na vašem srdci!

Poruchy příjmu potravy ovlivňují mimo jiné i činnost kardiovaskulárního systému....

Jíte v noci? Možná trpíte syndromem nočního přejídání

Trávíte v nočních hodinách více času v kuchyni než v ložnici? Je možné, že...

Jízda „na kolečkách“ prospívá zdraví

Přestože obecně lidé méně nakupují, čísla ukazují, že pro in-line brusle to...

Jízda na kole může být spojena s neplodností

Studie zaměřená na jízdu na kole a její vliv na mužskou plodnost ukázala, že...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#