#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Kalifornie varuje před hranolky

Medicína 28.5.2007

Hranolky a bramborové lupínky jsou velmi oblíbené nejen v Americe, ale i v Evropě. Toto jídlo je však nezdravé nejen pro svůj nadbytek soli a jednoduchých cukrů. Obsahuje navíc chemickou látku s názvem akrylamid, která při pokusech na laboratorních myších způsobuje rakovinu. Hlavní státní zástupce státu Kalifornie pan Bill Lockyer uvedl, že na hranolkách a bramborových lupíncích by mělo být varování, že tato potravina může způsobit rakovinu.

hranolky, brambory, tuk, smažení
hranolky, brambory, tuk, smažení

Společnosti vyrábějící tato jídla by měly snížit obsah akrylamidu ve svých výrobcích. Podle výsledků studie jsou hranolky nejčastějším jídlem konzumovaným v amerických restauracích. Připravovaná etiketa by měla znít: „Tento produkt obsahuje chemikálii, která způsobuje rakovinu.“

Potravinářské společnosti se brání argumentací, že vědci si nemohou být jisti, zdali je akrylamid v dávkách, které jsou v hranolkách a lupínkách obsaženy, pro člověka opravdu karcinogenní. Akrylamid se do jídla nepřidává, ale vzniká při pečení potravin s vysokým obsahem škrobu při vysokých teplotách.

Ve státě Kalifornie jsou varovné etikety již na obalech produktů obsahujících rozpouštědla a průmyslová hnojiva a rtuť v některých druzích ryb.

Zdroj:
NY Times on-line

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#