Kalifornie varuje před hranolky
Hranolky a bramborové lupínky jsou velmi oblíbené nejen v Americe, ale i v Evropě. Toto jídlo je však nezdravé nejen pro svůj nadbytek soli a jednoduchých cukrů. Obsahuje navíc chemickou látku s názvem akrylamid, která při pokusech na laboratorních myších způsobuje rakovinu. Hlavní státní zástupce státu Kalifornie pan Bill Lockyer uvedl, že na hranolkách a bramborových lupíncích by mělo být varování, že tato potravina může způsobit rakovinu.
Společnosti vyrábějící tato jídla by měly snížit obsah akrylamidu ve svých výrobcích. Podle výsledků studie jsou hranolky nejčastějším jídlem konzumovaným v amerických restauracích. Připravovaná etiketa by měla znít: „Tento produkt obsahuje chemikálii, která způsobuje rakovinu.“
Potravinářské společnosti se brání argumentací, že vědci si nemohou být jisti, zdali je akrylamid v dávkách, které jsou v hranolkách a lupínkách obsaženy, pro člověka opravdu karcinogenní. Akrylamid se do jídla nepřidává, ale vzniká při pečení potravin s vysokým obsahem škrobu při vysokých teplotách.
Ve státě Kalifornie jsou varovné etikety již na obalech produktů obsahujících rozpouštědla a průmyslová hnojiva a rtuť v některých druzích ryb.
Zdroj:
NY Times on-line