#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Kdy je žloutenka u novorozence normální?

Medicína 28.5.2007

Žloutenku neboli ikterus je možné pozorovat u novorozence často, přibližně u poloviny donošených dětí a až u třech čtvrtin dětí nedonošených. Většinou se jedná o normální neboli fyziologický ikterus. Žloutenkou se ale projevují i některé velmi závažné choroby.

novorozenec, dítě, holčička
novorozenec, dítě, holčička

Čím je žloutenka způsobena?

Žluté zbarvení kůže a sliznic je způsobeno vzestupem látky zvané bilirubin v krvi. Bilirubin vzniká rozpadem krevního barviva hemoglobinu v červených krvinkách a z některých jaterních enzymů a částečně také z barviva přítomného ve svalech – myoglobinu. Bilirubin je transportován krví do jater, zde je přeměněn a vylučován žlučí do střeva. Novorozenec produkuje dvakrát více bilirubinu na kilogram váhy nežli dospělý člověk. Je to způsobeno tím, že novorozenec má větší množství červených krvinek (na kilogram váhy) a jeho červené krvinky mají kratší životnost.

#IMG#

U novorozenců rozlišujeme dvě normální (fyziologické) formy ikteru:

  • Fyziologický ikterus
  • Žloutenku při výživě mateřským mlékem

Fyziologický ikterus novorozence

Tento druh žloutenky má řadu příčin. Až do okamžiku porodu je bilirubin odstraňován z krve plodu placentou do krevního oběhu matky. Po narození musí celý tento proces obstarat organismus novorozence. To se často nedaří, neboť novorozenec produkuje, jak již bylo napsáno, více bilirubinu a schopnost jeho jater bilirubin vychytávat a přeměňovat je menší.

Děti mají žlutě zbarvenou kůži a sliznice, mohou být spavé a mohou hůře přijímat potravu. Ikterus začíná po 36. hodině života a vrcholí 3.–4. den. Vymizí do 14 dnů věku. Nevyžaduje léčbu.

Žloutenka při výživě mateřským mlékem

Způsobuje ji kombinace příčin. Jednou z nich je přítomnost hormonu prednandiolu v mateřském mléce, který může brzdit vylučování bilirubinu játry. Většinou se jedná o dobře prospívající donošené děti bez známek onemocnění, s normálními jaterními testy. Rozlišujeme časný a pozdní typ. Při časném typu žloutenka vrcholí jako u fyziologického ikteru, ale trvá déle, asi tři týdny. U pozdního typu je vrchol kolem 4.–7. dne a žloutenka trvá 9-10 týdnů. Jedná-li se o druhé a další dítě matky (žloutenka z mateřského mléka se objevuje až v 70 % i u dalšího sourozence), doporučuje se v prvních dnech života zvýšit počet kojení nad 8.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#