Klasická vánoční večeře při střevních zánětech? Jde to!

O Vánocích chceme být pohromadě se svými blízkými, strávit s nimi příjemný čas a sdílet společně vánoční pohodu. K této představě pro většinu z nás patří i slavnostní vánoční večeře. Pacientům se střevními záněty ale zdravotní stav někdy nedovolí oddat se svátečnímu klidu.

Jaké potraviny si člověk s Crohnovou nemocí nebo ulcerózní kolitidou může dopřát i na Vánoce bez obav? A jakým potravinám by se tito pacienti naopak měli vyhnout?

Vánoční klasiku si nemusíte odpírat
Vánoční klasiku si nemusíte odpírat

Ať žijí ryby

Maso sladkovodních i mořských ryb je považováno za velmi vhodnou potravinu pro pacienty se střevními záněty (IBD). Ať už je dotyčný v remisi, nebo právě prodělává relaps onemocnění, kvalitní rybí maso by mu v žádném případě nemělo působit problémy. Některé studie dokonce udávají příznivý vliv omega-3-nenasycených mastných kyselin na průběh onemocnění a aktivitu zánětu.

Rybí maso by ale v žádném případě nemělo být smažené či grilované, vhodnou úpravou je dušení nebo pečení na plechu či v alobalu. Tradičního vánočního kapra tak lze nahradit jeho zdravější (a nepochybně i chutnější) variantou.

Doporučené téma: Střevní záněty

Poslední článek:
Ulcerózní kolitida: nemoc několika tváří. Znáte je opravdu všechny?
Ulcerózní kolitida patří mezi tzv. nespecifické střevní záněty. Rozsah postižení střeva a závažnost neboli tíže...  zobrazit téma

K dochucení slavnostní večeře můžete využít různé bylinky a koření. Vždy by ale mělo jít o přísady, se kterými máte dobré zkušenosti a o kterých víte, že vám nezpůsobí nepříjemné obtíže. Vhodné jsou například zelené natě libečku, bazalky, pažitky, petržele nebo kopru.

 

Brambory jako vhodná příloha

Pokud vaříte brambory, přidejte kmín, který přispívá ke snadnějšímu trávení. Bramborová kaše bývá obvykle velmi dobře snášena, místo sladkého mléka ale raději použijeme acidofilní mléko nebo podmáslí.

Ani bramborový salát si lidé se střevními záněty nemusejí odpírat. Místo majonézy je ale vhodné přidat kysanou smetanu nebo jogurt. Vyhněte se syrové zelenině a vajíčkům. Dušenou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) naopak použít lze. Nebraňte se ani malým experimentům a obohaťte chuť salátu například brokolicí, dušenými jablky nebo pórkem.

Důležité je vyhnout se potravinám, se kterými nemáme dobré zkušenosti, dobře se naladit a nenechat se ani na Vánoce ničím vyvést z míry.

(hak)

Zdroj:Pavel Kohout a kol.: Výživa u pacientů s idiopatickými střevními záněty

Líbí se vám článek?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěž o krém BELOBAZA®

Belobaza je krém pro každodenní péči, ochranu a regeneraci suché, citlivé a podrážděné pokožky.

 celý článek

x