#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Kolonoskopie

Ordinace 28.5.2007

Co je to kolonoskopie?

kolonoskopie
kolonoskopie

Co to je kolonoskopie?

Kolonoskopie je vyšetřovací a zároveň léčebná metoda. Byla poprvé úspěšně použita v roce 1970 a od té doby se stala běžně používanou metodou. Lékaři umožňuje prohlédnout dolní část trávicí trubice. Konkrétně se jedná a konečník a tlusté střevo. Výhodou této metody je, že dovoluje bezbolestně odebírat z výše uvedených oblastí vzorky. Kolonoskop si můžete představit jako přístroj, který se skládá z hadice, optického aparátu, malých pracovních nástrojů, procesoru a obrazovky. #IMG#

Jak kolonoskop pracuje?

Ohebná hadice kolonoskopu je zakončena optickým systémem a pracovním kanálem. Hadici lékař zavádí opatrně do konečníku a dále do tlustého střeva. Optické vlákna vedou informaci z vyšetřovaného orgánu hadicí do procesoru, kde je zpracována. Výsledkem je přesný obraz tlustého střeva. Lékař tak může střevo dokonale prohlédnout a rozpoznat jednotlivá onemocnění, která rentgenový přístroj nezobrazí. Pracovním kanálem se zavádějí do střeva malé nástroje, pomocí nichž lékař provádí malé ve střevě malé zákroky.

Kdy Vám lékař doporučí toto vyšetření?

Lékař doporučuje toto vyšetření při podezření na zánětlivé, nádorové nebo jiné onemocnění tlustého střeva. Uplatnění tohoto přístroje je jak v určení konkrétního onemocnění, tak v léčbě chorob trávicího traktu. Jak již bylo řečeno přístrojem lze odebrat ze střeva vzorek nebo odstranit malé střevní nádorky takzvané polypy. Velký význam má toto vyšetření také při zjišťování zdroje krvácení z tlustého střeva.

Mám se vyšetření obávat?

Kolonoskopie není moc příjemné vyšetření. Proto je důležité důsledně dodržet přípravu, kterou Vám lékař doporučí, aby jste vyšetření nemusel absolvovat znova. Na druhou stranu je třeba říci, že mnohdy nahradí operaci, při které by Vaše tělo bylo zatíženo mnohem více. Bolesti se obávat nemusíte. Vždy před vyšetřením dostanete zklidňující injekci. Vyšetření nelze provést u osob s těžkým srdečním onemocněním, u pacientů krátce po operaci na tlustém střevě a u těhotných žen.

Co mám před vyšetřením udělat?

Pro úspěšné vyšetření je nezbytná dokonalá příprava pacienta, která spočívá ve vyprázdnění střev. Pokud se chystáte na kolonoskopické vyšetření, zcela jistě Vám bude přesně vysvětleno, jak máte před výkonem postupovat. Konkrétní postupy se na jednotlivých pracovištích liší. V zásadě ale platí, den před vyšetřením v poledne si dáte poslední lehčí jídlo, od té doby budete do rána pouze pít. Do večera Vás čeká vypít asi tak 4 litry tekutiny a užít přesnou dávku projímadla. Musíte počítat s tím, že se budete postupně vyprazdňovat. Proto je lépe být v domácím prostředí a v klidu. Užíváte-li léky na ředění krve, po dohodě s ošetřujícím lékařem je vysaďte, týden před kolonoskopií. Den před vyšetřením si vezměte jen nejnutnější léky.

Jak vypadá vlastní vyšetření?

Než se položíte na vyšetřovací stůl dostanete injekci proti bolesti a na zklidnění. Po celou dobu budete v kontaktu s ošetřujícím personálem. Lékař Vám zavede v poloze na levém boku opatrně ohebnou hadici do konečníku. O každém kroku Vás bude informovat a upozorňovat, co se bude dít dále. Klidně při vyšetření dýchejte, nežvýkejte a nehýbejte se. Vyšetření trvá zhruba 15 až 20 minut.

Co bude po vyšetření?

Po skončení kolonoskopie zůstaňte ještě půl hodiny v klidu. Nezapomeňte, že jste dostali injekci na zklidnění a nemůžete tedy řídit celý den motorové vozidlo. Pokud Vám byl odstraněn polyp, budete poučeni o možných komplikacích, stravě a režimu pro následující dni.

Kdy bude výsledek?

Výsledek Vám lékař oznámí ihned po výkonu. Pokud odebíral z Vašeho tlustého střeva vzorky, pak bude výsledek zhruba za týden.

Jaká jsou alternativní vyšetření?

Nelze-li z nějakého důvodu provést kolonoskopii, je možné použít CT nebo ultrazvukové vyšetření břicha.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#