#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Kouření v těhotenství

Medicína 28.5.2007

Při kouření dochází k inhalaci škodlivé látky nikotinu. Proto je kouření během těhotenství a kojení naprosto nevhodné.

kouření
kouření
#IMG#

Kouření negativně zasahuje vlivem na pohlavní hormony již proces vlastního oplodnění, zahnízdění vajíčka, těhotenství i porod. Děti kuřaček se rodí často předčasně, s nižší porodní hmotností a bývají často dráždivé a plačtivé.

Zjistilo se...

Ve studii bylo zjištěno, že v současné době je přibližně 8,6 % těhotných žen aktivními kuřačkami, 36,6 % žen pasivními kuřačkami. Následkem nikotinu a oxidu uhelnatého dochází ke snížení transportu krve a tím i kyslíku a živin k plodu. V nadledvinách matky nikotin zvyšuje tvorbu hormonů, které působí stah cév v placentě a tak i omezení proudění krve.

Od 3. měsíce zvyšuje nikotin krevní tlak plodu a od 6. měsíce se naopak krevní tlak plodu následkem nikotinu snižuje. Zároveň se však snižují i dýchací pohyby plodu, následkem nedostatku kyslíku v krvi.

Nikotin a další

V cigaretovém kouři však není obsažen jen nikotin, ale škodlivé látky, které působí negativně na placentu a mají za následek její předčasné stárnutí. Bylo také zjištěno, že karcinogeny (látky způsobující nádorové bujení) obsažené v cigaretovém kouři procházejí placentou a působí na rychle se dělící buňky plodu. Následkem je pak vyšší výskyt nádorového onemocnění u těchto dětí jak v dětství, tak i v dospělosti.

Zajímavostí je, že u žen, které přestanou kouřit před otěhotněním nebo v průběhu prvních 3 měsíců těhotenství, dojde k poklesu rizika snížené porodní hmotnosti na stejnou úroveň jako mají ženy nekuřačky.

Negativní účinky

A na závěr výčet negativních účinků kouření kojící matky na její dítě. Děti kuřaček často zvrací, špatně sají, jejich vylučovací orgány (játra a ledviny) jsou látkami obsaženými v cigaretovém kouři zvýšeně zatíženy, jsou u nich přítomny abstinenční příznaky (častý pláč, zvýšená dráždivost, poruchy spánku), je u nich silnější novorozenecká žloutenka.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#