#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Magnetická rezonance

Ordinace 28.5.2007

V čem spočívá vyštření magnetickou rezonancí?

Magnetická rezonance
Magnetická rezonance

Co je Magnetická rezonance?

Magnetická rezonance je moderní „tunelová“ vyšetřovací metoda, která velmi přesně zobrazí požadované oblasti. Poskytuje lékaři důležité informace prakticky o všech orgánech v těle. Zvláště vhodná je pak tato metoda k zobrazení mozku a míchy. Rezonance „rozřeže“ na kolečka Vaše tělo a Vás to nebolí… #IMG#

Na jakém principu je MR založena?

Silné magnetické pole, které je přístroj schopen vyvolat, ovlivňuje pohyb vodíkových iontů. Vodíkové ionty jsou součástí každé tkáně, každé buňky. Nejvíce je vodíku v molekule vody a protože vody je v lidském těle nadpoloviční většina, je vodík vlastně všude. Každá tkáň má jiný obsah vody a podle toho se pak zobrazuje na výstupu z rezonance. Přístroj zaznamenává signály z iontů v magnetickém poli a zpracovává údaje pomocí složité výpočetní techniky. Výsledkem je obraz v mnoha ohledech přesnější než CT obraz.Výhodou metody je možnost zvýraznit některé struktury tzv. kontrastní látkou.

Kdy Vám lékař doporučí toto vyšetření?

Užívá se zejména při podezření na cévní či nádorová onemocnění mozku, při poraněních páteře a výhřezech meziobratlových plotének. Své místo má ale také při zobrazení pohybového aparátu. Lékař si vklidu prohlédne Váš meniskus, aniž by Vám do kolena operačně zaváděl artroskop. Metodou lze jednoduše zobrazit celé tělo. Jedině kosti nejsou vhodné ke sledování tímto vyšetřením. Je to proto, že neobsahují téměř žádnou vodu.

Mám se vyšetření obávat?

Tohoto vyšetření se opravdu nemusíte obávat. Je absolutně nebolestivé. Velmi pomáhá lékaři v rozhodování o dalším nejvhodnějším postupu léčby. Velké plus této metody je, že nedochází k zátěži pacienta škodlivým rentgenovým zářením. Jako každá metoda má i tato své nevýhody. Nebezpečí by Vám hrozilo, pokud by jste měl během vyšetření při sobě nebo na sobě kovový materiál (kloubní náhrada, kardiostimulátor, cévní svorka, prstýnky, řetízky, klíče apod.). Kov by se v silném vysokofrekvenčním magnetickém poli zmagnetizoval a pohyboval. Problémem může být provedení tohoto vyšetření u pacientů trpících klaustrofobií. Klaustrofobie je stav velké až nesnesitelné úzkosti v uzavřeném prostoru. Bohužel magnetická rezonance kritérium uzavřeného prostoru bezesporu splňuje.

Co je potřeba před vyšetřením udělat?

Přesné instrukce získáte na základě od ošetřujícího lékaře. Nejezte minimálně šest hodin před vyšetřením. Můžete pít a užívat Vaše léky. K vyšetření se dostavte v pohodlném oděvu bez kovových doplňků. Pro zviditelnění některých tělesných oblastí může lékař požadovat tzv.vyšetření s kontrastem. To znamená, že před vlastním vyšetřením dostanete do žíly injekci s látkou, která určité struktury ještě lépe zvýrazní. Injekce se nemusíte obávat, bolí asi tak stejně jako běžný odběr krve.

Jak vypadá vlastní vyšetření?

Po odložení kovových předmětů se položíte na lehátko, které s Vámi pomalu vjede do uzavřeného prostoru válcového tvaru, v němž za silného magnetického pole probíhá vlastní vyšetření. Vyšetření je doprovázeno poměrně silným hlukem. Od personálu dostanete „špunty“ do uší, které Vám pomohou hluk lépe snášet. Předem budete o všem poučeni. Nemusíte se ničeho obávat, personál s Vámi bude pomocí mikrofonu i v uzavřeném prostoru neustále v kontaktu. Vyšetření trvá 15-20 minut.

Je nějaké omezení po vyšetření?

Toto vyšetření je zcela bez dalších omezení. Pokud jste si bral před vyšetřením lék na zklidnění, nesmíte několik hodin řídit motorové vozidlo.

Kdy bude výsledek?

Informace získané pomocí magnetické rezonance jsou v podobě snímků požadované oblasti k dispozici ihned po vyšetření. Snímky jsou hodnoceny lékařem specialistou a výsledek je znám od jednoho do tří pracovních dnů.

Alternativní vyšetření?

Pokud nelze užít vyšetření pomocí magnetické rezonance například proto, že máte v těle nějakou kovovou součástku nebo nesnášíte pobyt v uzavřeném prostor, alternativou je CT vyšetření, ultrazvuk a vyšetření na pracovišti nukleární medicíny.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#