#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Mateřídouška

Ordinace 5.7.2008

Kdo by neznal úvodní báseň Ebenovy Kytice. Pronikavá a přitom jemná vůně drobné byliny láká nejednoho obdivovatele přírody a poezie. Keříčkovitá bylina s malými nachově fialovými květy bývá nenápadně skryta v trávě, jindy pokrývá celé stráně v jednolitých kobercích.

Kaplička
Kaplička

Co všechno obsahuje

Nať mateřídoušky obecné obsahuje silici s vysokým obsahem thymolu, hořčiny a třísloviny. Nejvíce silice obsahují rostliny nacházející se na hodně prosluněných místech. Silice z mateřídoušky působí příznivě na naše dýchací cesty. Napomáhá odkašlávaní a zmírňuje dráždivý suchý kašel.

Kdy, co a jak sbírat

Mateřídouška obecná se sbírá v době květu, tj.od května do září. Sbírá se kvetoucí nať bez dřevnaté části rostliny. Nejčastějšími lokalitami sběru jsou menší stráně a okraje cest. Sebranou bylinu sušíme ve stínu v dobře větrané místnosti.

Jaké jsou její účinky

Thymol obsažený v extraktu ze sušené mateřídoušky působí při lokální aplikaci proti plísňovým onemocněním kůže. Má i účinky protibakteriální. Silice při vnitřním užití účinkuje příznivě na nemoci dýchacích cest. Usnadňuje odkašlávání a tlumí dráždění ke kašli. Uvolňuje zvýšené svalové napětí. Třísloviny obsažené v extraktu působí pozitivně při průjmových onemocněních.

Upozornění

Stejně jako u jiných bylin může i na pyl z mateřídoušky vzniknout nepříjemná alergie. Přestože silice z této byliny jsou poměrně nedráždivá, může i na ni vzniknout nežádoucí přecitlivělost.

Jak nám může pomoci

K vnitřnímu použití se připravuje nálev ze dvou lžiček sušené byliny na čtvrt litru vroucí vody. Nápoj působí proti běžným nemocem dýchacích cest, proti krvácení z dásní a některým průjmovým onemocněním. Zevně je možné využít účinků silice ve formě obkladů a koupelí. Obklady je možné přikládat na nehojící se dlouhodobé rány a kožní defekty. Koupele jsou vhodné zejména při bolestech zad a kloubním revmatismu.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#