#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Měření nitroočního tlaku

Ordinace 9.7.2008

Měření nitroočního tlaku je vyšetřovací metoda, při které lékař pomocí přístroje změří tlak ve Vašem oku. V oku je tlak za normálních okolností stabilní, mírně kolísá během dne. Tlak uvnitř oka je ovlivněn přítokem a odtokem nitrooční tekutiny.

Oční vyšetření
Oční vyšetření

Co to je měření nitroočního tlaku?

Měření nitroočního tlaku je vyšetřovací metoda, při které lékař pomocí přístroje změří tlak ve Vašem oku. V oku je tlak za normálních okolností stabilní, mírně kolísá během dne. Tlak uvnitř oka je ovlivněn přítokem a odtokem nitrooční tekutiny. Zvýšená produkce nitrooční tekutiny nebo ztížený odtok způsobuje zvyšování nitroočního tlaku. Normální nitrooční tlak je individuální, ale neměl by překročit hranici 21 torrů. Tlak se liší rasou, lehce se zvyšuje věkem. Pro jednoho pacienta bezpečný tlak může u jiného vyvolat poškození zrakového nervu.

#IMG#

Jaké jsou přístroje k vyšetření nitroočního tlaku?

K měření nitroočního tlaku se v součastné době používá bezkontaktního měření nitroočního tlaku. Bezkontaktní měření je pohodlné pro vyšetřovaného i vyšetřujícího. Bezkontaktní tonometr je přístroj, který dokáže spočítat nitrooční tlak z míry oploštění rohovky po zasažení vzduchem o určité síle a z určité vzdálenosti.

Kdy Vám lékař doporučí vyšetření nitroočního tlaku?

Toto vyšetření je vždy součástí komplexního očního vyšetření. Pomáhá odhlalit Glaukom, neboli zelený zákal, což je závažné onemocnění, které může vyústit až ve ztrátu zraku a je provázeno právě zvýšeným nitroočním tlakem. Glaukom postihuje 1-2 % osob nad 40 let a je nejčastější příčinou slepoty u dospělých.

Glaukom je onemocnění, při kterém dochází k nerovnováze mezi tvorbou a odtokem nitrooční tekutiny odvodnými kanálky v oku. Díky tomu dochází k útlaku zrakového nervu a následně k postupnému odumírání vláken zrakového nervu. To vede k výpadkům zorného pole a pomalému zhoršování zraku. Neléčený glaukom vede k úplné a nenapravitelné slepotě. Pokud je glaukom včas rozpoznán a léčen, lze postižení zraku vhodnou léčbou zpomalit.

Mám se vyšetření obávat?

Vyšetření je nebolestivé. Může se provádět u všech pacientů. Budete ošetřujícím personálem upozornění, že Vám do oka třikrát po sobě silně "foukne".

Co je třeba před vyšetřením udělat?

Před vyšetřením není nutná Vaše předchozí příprava můžete normálně jíst, pít a užívat Vaše léky.

Jak vypadá vlastní vyšetření?

Po příchodu na oční oddělení se posadíte k bezkontaktnímu tonometru. Položíte si bradu na podložku před přístrojem a opřete čelo. Budete vyzváni, aby jste sledoval bod v přístroji před Vámi. Následně Vám do oka "třikrát foukne". To je celé, alespoň pro jedno oko. To samé zopakujete i se druhým okem a vyšetření je hotové. Sestra zaznamená naměřené hodnoty do Vaší dokumentace.

Je nějaké omezení po vyšetření?

Vyšetření je bez dalších omezení.

Alternativní vyšetření?

Dříve se používalo kontaktního očního tonometru, pracujícího na principu odporu vyšetřovaného oka, čím byl odpor vyšší tím byl tlak větší. Vyšetření se provádělo po znecitlivění rohovky. Měření nitroočního tlaku jiným vyšetřením nahradit nelze.

(kas)

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#