#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Mezinárodní očkovací průkaz

17.3.2013

Mezinárodní očkovací průkaz je mezinárodně akceptovatelný a odborně srozumitelný zdravotnický doklad o relevantním očkování a současně i základní zdravotní knížka na cesty.

mezinárodní očkovací průkaz
mezinárodní očkovací průkaz

Mezinárodní očkovací průkaz je mezinárodně akceptovatelný a odborně srozumitelný zdravotnický doklad o relevantním očkování a současně i základní zdravotní knížka na cesty.

V případě, že cestujete do zemí, kde je povinně vyžadováno očkování, např. proti žluté zimnici nebo meningokokové meningitidě při pouti do Mekky, je nezbytnou a důležitou součástí výbavy. Záznamy v očkovacím průkazu jsou zapsány v angličtině a jsou platné ve všech státech světa, proto by měly respektovat mezinárodní pravidla. V mezinárodním očkovacím průkazu má být také uvedeno číslo vašeho pasu a informace, koho v naléhavém případě informovat, jejich adresa a telefonní číslo – toto by mělo být vepsáno jen obyčejnou tužkou, neboť tyto údaje se časem mohou měnit.

Povinné očkování proti žluté zimnici se očkuje nejpozději 10 dní před vstupem do rizikové oblasti a je platné 10 let. Záznam o očkování žluté zimnice je na první dvojstránce očkovacího průkazu a vyžaduje okrouhlé razítko se státním znakem.

Nepovinná doporučená očkování se zaznamenávají na další stránky mezinárodního očkovacího průkazu (MOP).

Na poslední stránky MOP je možné rámcově vepsat upozornění na případná onemocnění cestovatele, která mohou vyžadovat rychlou pomoc a nezbytnou pozornost ošetřujícího. Záznam o krevní skupině může provést výlučně lékař na základě lékařské zprávy a tento údaj musí stvrdit svým podpisem. Lékař nebo vy můžete dále do mezinárodního očkovacího průkazu zaznamenat léky, které užíváte pro dlouhodobou léčbu a vezete si je s sebou. Záznam se provádí tužkou, neboť i léčba se časem mění. Vyšetření protilátek zaznamenává lékař a v některých případech nahrazuje záznam o očkování. Na poslední stránce je prostor pro antimalarickou chemoprofylaxi – i tento údaj může být pro ošetřujícího lékaře velmi důležitý.

Díky MOP je s vámi při jakýchkoliv náhlých příhodách aktuální zdravotní záznam, který může být vodítkem pro rychlý, správně cílený a bezpečný zásah ošetřujícího lékaře.

Mezinárodní očkovací průkaz vám může pomoci překročit hranice z epidemiologicky rizikové oblasti do jiné země bez zbytečných zdržení a problémů, nebo se díky němu dokonce můžete vyhnout karanténě po kontaktu s některými nemocnými. Současně dává informaci o délce postvakcinační imunity u vakcín, které cestovatel obdržel, a celkový přehled o jeho preventivním očkování.

Vzhledem k významu MOP při cestách do ciziny je nutné při jeho vyplňování dbát na formální pravidla medicínských záznamů a vyhýbat se improvizaci či zápisům výlučně v českém jazyce.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D.


Partnerem této sekce je Avenier.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#