#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Mírná konzumace alkoholu zlepšuje u žen kognitivní vlastnosti

Medicína 28.5.2007

Doktor Clinton B. Wright se svými kolegy z kolumbijské univerzity zjistil na multietnickém vzorku starších dospělých osob žijících na horním Manhattanu, že ženy mírně konzumující alkohol vykazují vyšší skóre v kognitivních testech než ty, které nepijí alkohol vůbec. Výsledky studie vědci uveřejnili v květnovém čísle 2006 časopisu Stroke.

Do studie bylo zahrnuto celkem 2200 mužů a žen ve věku od 62 do 76 let. Více než polovina osob byla černé pleti. Míra konzumace alkoholu byla rozdělena do pěti skupin: nikdy nekonzumovali, v minulosti konzumovali, konzumují méně než 1 drink týdně, 1 drink týdně až 2 drinky denně, více než 2 drinky denně. Osoby byly vyšetřeny pomocí MMSE ( Mini-Mental State Examination ) a byla u nich rovněž hodnocena ultrazvukem přítomnost plaků v karotidách.

Výsledky MMSE byly lepší u osob, které konzumovaly 1 drink týdně až dva drinky denně, než u absolutních abstinentů. Tato spojitost byla signifikantní pouze u žen. Vědci nezjistili žádnou asociaci mezi příjem alkoholu a přítomností aterosklerotických plaků v karotidách.

Vědci uvedli, že přes tyto výsledky se však nedá jednoznačně říct, že konzumace alkoholu zlepšuje kognitivní funkce. Je třeba dalších studií pro objasnění této spojitosti.

Zdroj:
Stroke 2006;37:1160-1164.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#