#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Množství částic pohlcených makrofágy v dýchacích cestách koreluje u dětí s funkčností plic

Dýchat.cz 23.2.2008

Množství uhlíkových částic, obsažené v makrofázích dýchacích cest, odpovídá koncentraci těchto částic ve vzduchu. Kvalita plicních funkcí je přitom u dětí tomuto množství nepřímo úměrná. Alespoň to vyplývá z odborného článku publikovaného skupinou vědců v časopise New England Journal of Medicine.

spirometr, měření, tlačka
spirometr, měření, tlačka

Vědci zahrnuli do studie 64 dětí, kterým byly odebrány vzorky sputa a v nich změřeno množství uhlíkatých částic v makrofázích. Plicní funkce byly zhodnoceny spirometricky a hodnoty vdechnutých mikročástic PM10 byly kalkulovány podle standardního modelu. Bylo zjištěno, že každému vzestupu PM10 o 1mikrogram na metr krychlový odpovídalo navýšení počtu uhlíkatých částic o 0,1 m2 (měřeno plochou černého materiálu ve světelném mikroskopu na 100 makrofágů). Při každé změně množství uhlíkatých částic o 1 m2 byl pozorován pokles FEV1 o 17 %, FVC o 12,9 % a PEF o 34,7 %.

Autoři přitom nezjistili žádnou spojitost mezi zvýšeným počtem uhlíkatých částic v makrofázích a astmatem. Astmatici měli množství těchto částic naopak nižší, což bylo pro výzkumníky velmi překvapivé zjištění.

Publikovaný článek přináší přesvědčivé důkazy o tom, že vdechování vzduchu znečištěného částicemi vzniklými spalováním fosilních paliv je zdraví škodlivé. Nejhorší dopad to má na děti, protože takto získané poškození plicních funkcí trvá celý život.

N Engl J Med 2006;355:21-30, 78-79.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#