#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Může astmatik sportovat?

Medicína 28.5.2007

Asthma bronchiale je chronické zánětlivé onemocnění dýchacích cest. Jeho nejčastějšími projevy jsou opakované stavy výdechové dušnosti, záchvaty kašle, zvláště v noci a časně ráno. Potíže mohou vzniknout také po dlouhodobé tělesné námaze.

Žena, voda,bazén,plavání,sport
Žena, voda,bazén,plavání,sport

Cíl léčby

Jedním z cílů léčby astmatu je zachovat a plně udržovat tělesnou aktivitu pacienta. Pravidelná tělesná aktivita, pravidelné cvičení zvyšují tělesnou zdatnost a výkonnost. K tomu je zaměřena i pozornost lékařů zabývajících se léčbou astmatu. Astmatik je schopen pravidelné i vysoké, ale intervalové zátěže. Vytrvalostní prvky zátěže nejsou vhodné. S tím je nutno počítat i ve školní tělesné výchově. Výkonnost astmatika s pylovou alergií se v pylové sezóně snižuje, snižuje se i tolerance zátěže a zvyšuje se reaktivita jeho průdušek.

#IMG#

Jaké sporty jsou pro astmatiky vhodné?

Vhodnými sporty pro pacienty s astma bronchiale jsou plavání, jízda na kole, turistika, intervalové zátěže při tenise, volejbalu, košíkové. Problémem mohou být zimní sporty, neboť dýchání studeného vzduchu při zátěži může vyprovokovat stah průdušek a kašel. Obecně platí, že při správné a včasné preventivní protizánětlivé léčbě může astmatik dosáhnout optimální tělesné zdatnosti a výkonnosti s normálními ukazateli plicních funkcí a žít srovnatelně se zdravými neastmatiky. Rekondiční programy zahrnující tyto sportovní aktivity by měly být zařazovány i do všech léčebných pobytů v lázních a léčebnách, do klimatických pobytů u moře i na horách.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#