Může strava matky ovlivnit vznik alergií u jejího dítěte?

Potrava, kterou přijímá těhotná žena a která přes placentu přechází do krve jejího dítěte, může po narození u tohoto dítěte ovlivnit vznik alergií. Stejně tak potrava, kterou přijímá kojenec v prvním roce života, má vliv na vznik alergických onemocnění, a pravděpodobně také astmatu.

V době kojení zvyšte příjem antioxidantů
V době kojení zvyšte příjem antioxidantů

Přikrmovat, nebo nepřikrmovat?

V současné době nemáme jednoznačné důkazy o tom, že by vyloučení jakýchkoli potravinových antigenů z matčiny stravy v době těhotenství mělo nějaký vliv na vznik alergií u dítěte. Názory na zavádění příkrmů u dětí a jejich vliv na alergii se velmi různí. Některé studie ukázaly, že zavedení více druhů nemléčných potravin před 4. až 6. měsícem života se spojuje s vyšším rizikem atopického ekzému. Podle dalších studií však naopak oddalování přikrmování zvyšuje riziko vzniku potravinových alergií a ekzému.

Příznivý vliv antioxidantů

Přestože ani v případě antioxidantů nejsou názory odborníků úplně jednotné, mnoho z nich má za to, že zvýšený příjem antioxidantů těhotnou ženou má příznivý vliv na vývoj jejího dítěte a může také snižovat riziko astmatu a alergických onemocnění. Mezi nejúčinnější antioxidanty patří vitaminy C, A a E. Vhodnější je tyto vitaminy v době těhotenství podávat ve formě čerstvého ovoce a zeleniny než ve formě potravinových doplňků. Příznivý vliv na snižování rizika astmatu a alergií má podle všeho také takzvaná „středomořská strava“, která se vyznačuje vysokým podílem nenasycených tuků v jídle, častou konzumací ryb, ovoce a zeleniny.

Látky podporující vznik alergií

Poměrně nedávno se objevilo podezření, že kyselina listová a její deriváty (souhrnně označované jako foláty) zvyšují riziko alergií a astmatu u dětí. Na druhou stranu o kyselině listové je známo, že účinně snižuje pravděpodobnost vzniku některých vrozených vývojových vad, proto se její zvýšená konzumace v těhotenství spíše doporučuje.

(vek)

Zdroj: Robison R, Kumar R. The effect of prenatal and postnatal dietary exposures on childhood development of atopic disease. Curr Opin Allergy Clin Immunol 2010(Apr);10(2):139-144.

Autor článku:

MUDr. Mgr. Helena Janíčková Ph.D.

Specializace: neurologie

Lékařka je vědeckým pracovníkem v oblasti neurověd. Působila ve Fyziologickém ústavu Akademie věd ČR, nyní je v rámci post-doktorandského studia v Kanadě.

Líbí se vám článek?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěž o krém BELOBAZA®

Belobaza je krém pro každodenní péči, ochranu a regeneraci suché, citlivé a podrážděné pokožky.

 celý článek

x