#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Mužský orgasmus

Sexuálně 18.1.2010

Mužskému orgasmu předchází sexuální vzrušení, které je provázeno tělesnými projevy jako je prohloubené dýchání, zrychlení tepové frekvence a zvýšení systolického krevního tlaku.

síla, gymnastika, svaly, mladý muž, cvičení
síla, gymnastika, svaly, mladý muž, cvičení
Mužskému orgasmu předchází sexuální vzrušení. Tělesným projevem sexuálního vzrušení u muže i ženy je prohloubené dýchání, zrychlení tepové frekvence a zvýšení systolického krevního tlaku. V důsledku těchto změn se objevuje zrůžovění pokožky, optické zvětšení objemu a vybarvení rtů, lesk v očích. Další změny lze pozorovat na prsních bradavkách a na genitálu. #IMG#

Nejviditelnějším projevem sexuálního vzrušení muže je erekce – ztopoření penisu. K erekci dochází v okamžiku, kdy v kontrolním centru v míše dojde k zaznamenání excitačního podnětu. Mícha vyšle signál do cévní pleteně penisu, tepny se rozšíří (přitéká velké množství krve) a žíly se zužují (takže krev se hromadí a neodtéká). V penisu dojde k nahromadění krve v houbovitém tělesu, jímž prochází močová trubice a naplnění topořivých (kavernózních) tělísek po stranách penisu.

Centrum pro erekci je v bederní části míchy. Jestliže je erekční reflex jednou spuštěn, není ovladatelný vůlí, může však být stejně mimovolně přerušen vnějším podnětem. K sexuálnímu vzrušení muže může vést zrakový, hmatový, sluchový nebo čichový podnět, ale také nahodilá myšlenka, představa či emoce. Mužská sexuální aktivita je do značné míry závislá na hormonálním zásobení. Mužský pohlavní hormon (testosteron) mimo jiné zvyšuje sexuální vzrušivost působením na mozková i míšní centra, která řídí sexuální chování.

To znamená, že ke vzrušení může docházet i bez sexuálních podnětů. Vzrušivost však ovlivňují také podněty, stimulace přímá i nepřímá, a rovněž celkový stav organismu: psychický (nálada, únava, myšlenky) i fyzický (spánek, nemoc atd.).
Dalším projevem vzrušení je zkrácení svalových vláken šourku, čímž se varlata přibližují k bázi penisu, prostata začne tvořit více sekretu.

Mužský orgasmus je na rozdíl od toho ženského viditelný. Je totiž obvykle spojen s ejakulací neboli výronem semene.
Ejakulát je tekutina bílé až bílošedé barvy, které je v průměru přibližně 0,6 mililitru. Nicméně po častých ejakulacích je množství menší, ejakulát se postupně dotvoří. Ejakulát je složen ze spermií, které zrají ve varlatech – pohlavních žlázách muže. Dále je ejakulát tvořen tekutinou ze semenných váčků obsahující cukr pro výživu spermií a také tekutinou z prostaty, ta reaguje zásaditě a neutralizuje tak kyselé poševní prostředí.

Po výstřiku bývá ejakulát rosolovitý, ale přibližně po půlhodině se stává tekutým. U zdravého plodného muže je v 1 ml ejakulátu cca 20 milionů (dříve to bylo až 100 milionů) spermií. Spermie má dlouhý bičík, díky jehož kmitání se pohybuje směrem dopředu, a celá měří asi 50 tisícin mm. Nižší koncentrace spermií než 20 mil./ml se nazývá oligospermie. Nepřítomnost spermií v ejakulátu nazýváme azoospermie. Plodnost muže závisí kromě počtu spermií také na jejich pohyblivosti.

Plodnost pomáhá zlepšit dobrá životospráva s omezením kouření a alkoholu. Objem ejakulátu, a někdy i počet a kvalitu spermií příznivě ovlivňuje dlouhodobé podávání lékařem určených dávek hormonů. Plodnost muže často zlepší operace varikokély a důkladné léčení zánětů varlat, nadvarlat a prostaty.

Chápavá partnerka je důležitá

Chápavá partnerka je důležitá

Ejakulaci – tedy mužský orgasmus – doprovázejí libé pocity, které trvají většinou tak dlouho, jak dlouho trvá ejakulace, tedy v průměru 6 až 12 vteřin. Muži mohou vypudit sperma v několika velmi silných výstřicích, ale také mohou být výstřiky slabší či může být výstřik pouze jeden. U některých mužů dochází k ejakulaci spíše výtokem semene. Způsob ejakulace je ovlivněn individuálním biologickým nastavením muže a nemá přímý vliv na prožitek.

Po ejakulaci se uvolňuje sevřené krevní řečiště, odplavuje se zadržovaná krev a erekce opadá do několika minut. Nastává tzv. refrakterní fáze, při které muž není schopen dosáhnout znovu erekce. Tato fáze je různě dlouhá, u každého muže bývá odlišná, ale také u jednoho muže v různých obdobích se může refrakterní fáze prodlužovat či zkracovat.

Orgasmus je charakterizován intenzivním tělesným potěšením, je doprovázen krátkými cyklickými svalovými kontrakcemi v oblasti dolní pánve, obklopující genitál a řitní otvor. U některých mužů dochází také ke svalovým stahům jiných tělesných partií a je doprovázen euforií. Po orgasmu se do těla vyplavuje hormon prolaktin, který způsobuje tělesnou únavu.

Poruchy orgasmu:

  • Předčasná ejakulaceZa předčasnou ejakulaci je považována ejakulace za kratší dobu pobytu penisu v pochvě než jsou 2 minuty. Tato doba je ovšem relativní, protože některý pár může souložit delší dobu, přesto bude muž či žena tuto dobu považovat za nedostatečnou a bude jim to způsobovat nepříjemné pocity. Více o příčinách a léčbě najdete v článku >Rychlý jako blesk.
  • Porucha erekce Porucha erekce je stále častější, každý druhý muž po čtyřicítce má – alespoň občas – problém s dosažením erekce. Jako porucha se erektilní dysfunkce (ED) klasifikuje tehdy, jestliže každý třetí pokus o sexuální styk selhává a jestliže jeden či oba z páru jsou touto situací stresováni, frustrováni a prožívají ji nelibě. Porucha erekce může být signálem jiného onemocnění, a proto je nesmírně důležité při obtížích vyhledat lékaře, který udělá celkové zdravotní vyšetření. Jestliže je objevena příčina, léčba spočívá nejprve v odstranění příčiny a následné případné léčbě ED. Jestliže není zjištěna jiná tělesná příčina, je léčba ED v zásadě velmi snadná. Lékař předepíše účinné léky, díky kterým až u 80 % pacientů dochází k vyřešení jejich obtíží. Důležité je si uvědomit, že samoléčba a potravní doplňky nejenže obtíže nevyléčí (i když na prvních pár týdnů mohou zafungovat tzv. placebo efektem a pacient může mít pocit, že se vyléčil), ale mohou přispět k zanedbání skutečné příčiny ED.
  • Obtíže s dosažením orgasmu Tyto obtíže se projevují potřebou „příliš“ dlouhé doby sexuální stimulace potřebné k dosažení orgasmu muže. Tato porucha závisí především na subjektivním prožitku pacienta a jeho partnerky/ra. Jako porucha je klasifikována, jestliže jeden z páru je frustrován, prožívá dobu, která předchází vyvrcholení, jako příliš dlouhou a způsobuje mu to nepříjemné prožitky. Léčba této poruchy není zcela jednoduchá, je zapotřebí zhodnotit celkový fyzický stav pacienta, zjistit, zda porucha není způsobena například nežádoucím účinkem určitých léků atd. Jednoznačným „léčebným“ prostředkem je přímé, intenzivní dráždění penisu.
  • Suchý orgasmus: Absence semenné tekutiny při ejakulaci je sexuální dysfunkce, která se v současné době objevuje stále častěji. V některých případech k ní dochází pouze proto, že se ejakulát při častých ejakulacích neměl čas dotvořit. Zde pak několikahodinová či několikadenní sexuální abstinence vede k znovuobnovení ejakulace. Další část mužů sice nemá viditelnou ejakulaci, ale ejakulát se tvoří, je však vypuzen opačným směrem, tedy ne do močové trubice a ven z penisu, ale zpětně do močového měchýře. Tento stav nazýváme retrográdní ejakulace. V odlišení nám může pomoci vyšetření moči, někdy pouhým pohledem je možné pozorovat zakalenou moč po orgasmu.

    Retrográdní ejakulace je obvykle důsledkem vedlejšího účinku některých léků či neurologických poruch. Někdy ale ejakulát chybí zcela, nebo je jeho množství minimální. Příčinami mohou být také poruchy nervového zásobení pohlavních orgánů, vliv jiné nemoci – cukrovky, roztroušené sklerózy, nežádoucím účinkem léků či operací prostaty. Porucha ejakulace není zaměnitelná za poruchu orgasmu, pocitové vyvrcholení se dostavuje.

  • Ztráta ejakulátu je pro většinu mužů velmi traumatizující – poškozuje jejich sebevědomí a narušuje jejich schopnost plodit. Nicméně tato porucha je v mnoha případech léčitelná. Léčba se odvíjí od příčiny konkrétních potíží. Důležité je si uvědomit, že suchý orgasmus nemusí mít žádný vliv na sexuální život – prožitek orgasmu je totiž ve většině případů nenarušen.

    Mgr. Kateřina Hollá a MUDr. Martin Hollý

Doporučujeme

Čtěte více

Muži jsou při rakovině znevýhodněni: mohou za to hormony?

Ukazuje se, že mladé ženy s karcinomem tlustého střeva přežívají déle než stejně...

Muži mohou mít dobrou erekci i zrak

Zdraví muži, kteří užívají medikamenty k léčbě impotence, mohou být klidní....

Muži neradi se přiznávají ke své neplodnosti

Známe to všichni – ženy se častěji stýkají s kamarádkami a více než muži mají...

Muži onemocní klíšťovou encefalitidou častěji než ženy, těm hrozí spíše borrelióza

Podle článku publikovaného v německém odborném tisku jsou muži podstatně náchylnější...

Muži s vysokým tlakem si pitím alkoholu na večírcích zvyšují riziko úmrtí

Pokud jste muž a trpíte hypertenzí, dávejte si pozor, kolik alkoholu konzumujete...

Muži versus ženy: kdo je v odvykání kouření úspěšnější?

Říká se, že ženy jsou v tomto ohledu méně schopné nežli muži. Jeden z nedávných...

Muži, zahoďte předsudky! Estetické operace nekrášlí jen ženy

Čeští muži váhají, ale v zahraničí už je to dávno běžná praxe. Estetické operace...

Muži, zbystřete: rakovina prsu se týká i vás!

Angelina Jolie nedávno otevřeně promluvila o rodinném prokletí v podobě rakoviny...

Mužské zevní pohlavní orgány

Starověcí učenci se domnívali, že se spermie tvoří v mužském i ženském těle....

Mužskou plodnost ohrožuje znečištěné životní prostředí

Řadu let se hovoří o stále klesající plodnosti mužů. Zajímavé jsou především...

Můžu mít po léčbě rakoviny děti? – 1. část

Po protinádorové léčbě mohou ženy trápit různé otázky ohledně případného početí...

Můžu mít po léčbě rakoviny děti? – 2. část

Jste mladá žena a chcete mít ještě děti, přitom jste právě prodělala léčbu...

Myastenie gravis má různé klinické obrazy podle toho, kterou skupinu svalů patologická slabost a únava postihnou

Myastenie gravis je onemocnění, které může být spojeno s velmi různorodými příznaky....

Myastenie gravis v kostce. Co o tomto onemocnění víte?

Byla vám nebo někomu z vašich blízkých diagnostikována myastenie a není vám...

Mýdlu odzvonilo!

Jestli se pro ženskou intimní hygienu něco opravdu nehodí, pak je to klasické...

Mykóza penisu: Pohlavní nemoc to není, ale přehlížet ji se nevyplácí!

Kvasinkové infekce penisu nejsou příliš časté, ale mohou mužům leccos napovědět....

Mykózy – jedno z nejčastějších gynekologických onemocnění žen

Mykózy jsou kvasinkové – houbové infekce. Kvasinka má jako každá houba ráda...

Mylná diagnóza kožních chorob může zhoršit zdravotní stav

Atopický ekzém patří k nejčastějším kožním onemocněním kojeneckého a dětského...

Myslete na své cévy, než bude pozdě!

Zdraví vašeho srdce a v podstatě celého těla závisí do velké míry na fungující...

Myslete na svoji štítnou žlázu. Aspoň jeden týden v roce!

Když je rozladěný a špatně sehraný orchestr, je načase zkontrolovat, jak pracuje...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#