#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Najděte svůj váhový ideál

24.9.2013

Vyspělé země dnes zažívají epidemii obezity a většina lidí se shoduje na tom, že tento stav má dvě základní příčiny: příliš mnoho jídla a zároveň příliš málo pohybu. Neustále se vedou debaty o tom, zda hlavní roli při vzniku obezity hraje spíš nedostatek fyzické aktivity, nebo naopak nadbytek kalorií, a mnozí nezapomenou zmínit také genetické vlohy.

štíhlá slečna si měří obvod pasu
štíhlá slečna si měří obvod pasu

Vyspělé země dnes zažívají epidemii obezity a většina lidí se shoduje na tom, že tento stav má dvě základní příčiny: příliš mnoho jídla a zároveň příliš málo pohybu. Neustále se vedou debaty o tom, zda hlavní roli při vzniku obezity hraje spíš nedostatek fyzické aktivity, nebo naopak nadbytek kalorií, a mnozí nezapomenou zmínit také genetické vlohy. Pravdou však je, že hledání viníka nám příliš nepomůže, důležité je najít způsoby, jak nepříznivý stav zvrátit správným směrem – tedy směrem ke svému „váhovému ideálu“.

Když už je načase začít své kilogramy řešit

Nejdůležitějším krokem k tomu, aby se člověk svých nadbytečných kilogramů zbavil, je to, aby si je vůbec uvědomil. Jako nejběžnější parametr pro určování přiměřené váhy se přitom používá známý body mass index, zkráceně BMI, stejně často se však hovoří o tom, že jeho výsledky nejsou vždy úplně směrodatné. Co o tom soudí odborníci a můžeme se na hodnoty BMI vůbec spolehnout?

Profesor MUDr. Martin Fried, přednosta pražské OB kliniky a specialista na chirurgickou léčbu obezity, uvádí, že v některých případech nám hodnota BMI opravdu mnoho neřekne: „To platí především pro mladistvé, pro sportovce a také ve stáří, kdy zjištěné BMI vůbec nemusí být spolehlivým ukazatelem.“ Na druhou stranu, žádný lepší a stejně jednoduchý ukazatel zatím nemáme, zcela ideální není ani další často doporučovaná metoda. „Kromě stanovení BMI je další orientační možností změřit si obvod pasu, kde je »kritická« hodnota pro obezitu obvod nad 88 cm u žen a nad 102 cm u mužů. I když ani kritérium obvod pasu není ideální a spolehlivě použitelné pro všechny,“ doplňuje profesor Fried.

Prof. MUDr. Martin Fried, CSc.

Přednosta kliniky prof. Martin Fried je mezinárodně uznávaným odborníkem v léčbě obezity. Specializuje se na chirurgickou léčbu obezity. V roce 1993 provedl jako jeden z prvních na světě laparoskopickou (miniinvazivní) operaci – neadjustabilní bandáž u obézních nemocných. V roce 2009 pak jako první v České republice provedl laparoskopickou plikaci žaludku při léčbě obezity. V roce 2005 byl jmenován profesorem chirurgie na Univerzitě Karlově v Praze. Přednáší, publikuje a pravidelně operuje kromě České republiky i v zahraničí, a to jak v Evropě, tak v zámoří. Je předsedou několika odborných společností.

odborník uLékaře.cz

OB klinika a.s.
Pod Krejcárkem 975
Praha 3, 130 00
www.obklinika.cz email: info@obklinika.cz

Jakkoli ukazatel BMI nemusí být vždy úplně spolehlivý, není možné se na to vymlouvat v případech, kdy jsou jeho hodnoty už opravdu velmi vysoké. Podle profesora Frieda: „Pokud má někdo BMI v pásmu 30 a výše, neměl by dlouho váhat a měl by se přijít poradit do některého ze specializovaných center zabývajících se léčbou obezity, jako je například OB klinika v Praze.“ Jenom doplňme, že normální hodnoty BMI jsou v rozmezí 18,5 až 25, lidé s hodnotami od 25 do 30 spadají do pásma nadváhy a v případě BMI nad 30 se již jedná o obezitu mírného stupně.

I malá změna se počítá

Když člověk, ať už na základě výpočtu BMI, nebo třeba měření obvodu pasu, dojde k závěru, že jeho váha má k ideálu hodně daleko, měl by ve své životosprávě určitě něco změnit. V dnešní době nás ze všech stran bombardují rady na téma správné výživy a zdravého životního stylu. Ve skutečnosti je těch rad příliš mnoho, takže člověk snadno rezignuje a nepokusí se vůbec o nic. To je ovšem chyba, protože i malá, ale trvalá změna k lepšímu může mít v konečném důsledku velký vliv. Pro ty, kdo se namísto rezignace chtějí pokusit alespoň o malou změnu, má profesor Fried následující doporučení: „V případě nadváhy, to znamená v případě, že jde o redukci několika málo kilogramů, bych doporučil třeba celkem jednoduché zmenšení každé porce jídla, kterou normálně v průběhu celého dne sním, o nějakých 10–15 %. To by mělo stačit na zhubnutí několika kilogramů v řádu měsíce či dvou. V případě obezity mírného stupně bych zkusil zmenšit každou porci jídla zhruba o čtvrtinu.“

Na druhou stranu nezapomínejte, že těžká obezita je skutečná nemoc a je potřeba ji léčit. Ve vážnějších případech, kdy kilogramů navíc je už příliš mnoho, proto neváhejte a obraťte se na příslušné odborníky. „V dalších případech obezity vyšších stupňů je téměř jisté, že změna pouze jedné věci v životosprávě velmi pravděpodobně nepomůže. Obezita vyššího stupně vyžaduje totiž vždy změnu komplexnější, a to od dietního režimu přes pohybovou aktivitu až po odborné vedení, které individuálně nastaví nejvhodnější režim redukce váhy. Na tomto procesu by se již měla podílet řada lékařských i nelékařských odborníků. Jen tak je naděje na úspěšnou redukci,“ říká profesor Fried.

Žádný „zázračný“ recept na snižování nadváhy bohužel neexistuje

Protože nadváha nebo přímo obezita trápí ve vyspělých zemích značné procento populace, vzniká i široká nabídka produktů a služeb určených ke snižování hmotnosti. Mnohé z nich nabízejí rychlý a snadný účinek, dokonce bez omezení příjmu kalorií a bez nutnosti pohybu. Lékaři ale vesměs varují: nevyhazujte své peníze zbytečně. Nastřádaných kilogramů se nelze zbavit ani snadno ani rychle a kdo očekává „zázračný“ účinek, bývá zklamán.

Také podle profesora Frieda je řada módních diet a potravinových doplňků zcela neúčinná a zbytečná. Naopak žádoucím „módním“ trendem je to, začít brát obezitu jako vážné onemocnění, které podstatným způsobem zkracuje život a které je třeba léčit. „Proto se klade důraz na to, aby se lidé trpící obezitou nezdráhali a nestyděli přijít poradit a léčit do specializovaných obezitologických center, kde se jim dostane péče od týmu lékařských i nelékařských specialistů,“ dodává profesor Fried. Pokud se tedy chcete vydat na cestu ke svému váhovému ideálu, nebude to úplně snadné. Všichni, kteří po téhle cestě už alespoň kus urazili, vám však potvrdí, že se to zcela jistě vyplatí.

MUDr. Helena Janíčková

Odborník uLékaře.cz

Doporučujeme

Čtěte více

Nachlazení na cestách

Přestože si nachlazení většinou spojujeme s chladnými zimními dny, můžeme podlehnout...

Nachlazení, nebo alergie? Prozradíme, jak snadno určit diagnózu

Ucpaný nos, kýchání, svědění očí, smrkání. Nejednoznačné obtíže, u kterých je...

Nachlazení, nebo chřipka? Naučte se je rozlišovat

Vzbudili jste se s ucpaným nosem, kýcháním a kašlem, máte teplotu a bolí vás...

Nachlazení, viróza, nebo chřipka?

V zimě se potýkáme s různými obtížemi. Častěji než po zbytek roku máme problémy...

Nachlazení? Antibiotikům se vyhněte s pomocí Kaloby

Období od podzimu do jara je v rodinách s malými dětmi spojené s opakovanými...

Nachlazený hemofilik: 8 tipů, jak zvládnout běžné dětské nemoci

Mnoho rodičů malých hemofiliků bývá značně nejistých, pokud jejich ratolest...

Náchylnost seniorů k častým zlomeninám může být způsobena nedostatkem vitaminu D

Dvě zlomeniny během jednoho roku dovedly 65letou paní Janu do ordinace praktické...

Najděte si své očkovací centrum

Nechat se očkovat proti klíšťové encefalitidě můžete u svého praktického lékaře...

Najděte si svou nekuřáckou restauraci

Nekuřácké restaurace si podle průzkumů veřejného mínění přeje většina společnosti....

Najděte svou cestu z úzkosti. Lavekan vás z ní vyvede levandulovým polem

Hledáte lék proti přechodným úzkostem a nemůžete tradičně podávané léky užívat...

Nákaza pneumokokem: komu může jít o život?

Infekce pneumokokem bývá v jistých případech velmi nebezpečná. Zdravý člověk...

Nákaza pneumokokem: Komu může jít o život?

Infekce pneumokokem bývá v jistých případech velmi nebezpečná. Zdravý člověk...

Nákaza virovou hepatitidou může být závažná v každém věku

Žluté zabarvení kůže a očního bělma, únava, bolesti žaludku, ztráta chuti k...

Nákaza žloutenkou typu C zvyšuje riziko vzniku cukrovky

Lidé ve věku 40 a více let nakažení zároveň virem způsobujícím žloutenku typu...

Nakazil mě kousnutím: hrozí mi žloutenka?

Kousl vás vášnivý partner nebo si v rodině navzájem půjčujete nůžtičky na nehty?...

Nákladnost biologické léčby má své opodstatnění

Ačkoliv se lékaři i farmaceutické firmy neustále snaží vyvíjet a zlepšovat jednotlivé...

Náklady na život s AIDS v Americe: 618 900 dolarů

Tuto částku uvedl ve své práci americký výzkumný tým složený z odborníků několika...

Nákupy pro alergiky dobře zvažte – zdaleka ne vše pro ně určené jim pomáhá

Alergiků ve vyspělých zemích stále přibývá. I když dobrou zprávou může být,...

Nálada pořád pod psa? 8 tipů, jak ji vylepšit ještě dneska

Rady, jak se cítit lépe, slyšíme na každém rohu a znějí často až příliš triviálně....

Nalaďte se na svůj biorytmus

Noční směny v továrnách, služby v nemocnicích, bujaré večírky a v neposlední...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#