#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Nákazy z pískovišť (3. díl)

Medicína 28.5.2007

Zdrojem infekce dětí navštěvující pískoviště nejsou jen psi a kočky kálející do písku. Zdrojem parazitárních i jiných infekcí mohou být i ostatní děti, které si přišly na písek hrát.

dítě, tráva, mimino, batole
dítě, tráva, mimino, batole
#IMG#

Enterobióza

Původcem nejčastější parazitární nemoci dětí je roup dětský – Enterobius vermicularis. Tento parazit se přenáší mezi dětmi, proto jej lze zařadit do této kapitoly. Poté, co jej dítě spolkne, cestuje do tlustého střeva, kde spokojeně žije. Samičky vycházejí buď se stolicí, nebo aktivně samy řitním otvorem a kladou do okolí konečníku vajíčka.

Je-li infekce pouze v začátku, nemusí být klinické příznaky zcela vyjádřeny. nejčastěji se nákaza projevuje úporným svěděním oblasti kolem konečníku s perianálním ekzémem. Děti si často stěžují na bolest břicha, pro svědění v noci špatně spí. U děvčátek mohou roupi způsobit i zánět pochvy. Při nahromadění roupů v slepém střevě může dojít k zánětu slepého střeva.

Nákaza se diagnostikuje mikroskopicky pomocí perianálního otisku. Léčí se antiparazitiky. Léčba se musí zopakovat za 3-5 týdnů.

Askarióza

Tuto nemoc způsobuje škrkavka dětská – Ascaris lumbroides. Zdrojem nákazy je nakažený člověk vylučující stolicí vajíčka tohoto parazita. Samička naklade každý den mnoho vajíček, ze kterých se ve střevě vyvinou larvy. Ty krevní či lymfatickou cestou cestují do plic. Z plic jsou vykašlány a spolknuty. A tak se opět dostávají do střevního traktu a koloběh jejich vývoje je dokončen.

Nákaza se projevuje bolestmi břicha, nevolností, zvracením, průjmem. Při masivní infekci mohou parazité zcela zaplnit střevo a způsobit tak jeho neprůchodnost. Při jejich přítomnosti v plicích se nemoc projevuje kašlem, teplotami a změnou v krevním obraze. Diagnostikuje se nálezem vajíček ve stolici. Léčí se antiparazitiky.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#