#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Nemoci nehtů (2. díl)

Medicína 28.5.2007

Onychomykóza je mykotické onemocnění nehtů. Příčinou jsou tedy plísně. K infekci může dojít při manikúře či pedikúře infikovanými nůžkami či pilníčkem. Většinou je průvodním jevem chronického trvání onychomykózy kůže nohou. Začíná od volného okraje nehtové ploténky a pokračuje až k lůžku.

ruce, nehty, paže, dotyk
ruce, nehty, paže, dotyk

Onychomykóza

Onychomykóza je mykotické onemocnění nehtů. Příčinou jsou tedy plísně. K infekci může dojít při manikúře či pedikúře infikovanými nůžkami či pilníčkem. Většinou je průvodním jevem chronického trvání onychomykózy kůže nohou. Začíná od volného okraje nehtové ploténky a pokračuje až k lůžku. #IMG#

Příznaky

Nehet ztrácí lesk a mění svou barvu do žluta. Nehtová ploténka se deformuje, prohýbá, odděluje se od lůžka a postupně se rozpadá. Pod nehtem jsou nánosy drobivé rohoviny, které jsou vysoce infekční.

Takto se vyvíjející onemocnění je velmi bolestivé. Na rukou kromě estetických obtíží postupně omezuje i úchopovou funkci ruky. Na nohou vyvolává potíže nejen při obouvání, ale postupně i při samotné chůzi (nejvíce z kopce). Léčba je složitá a zdlouhavá, zejména dostane-li se pacient k lékaři pozdě.

Prevence

Nezbytnou součástí úspěšné léčby jsou preventivní opatření. Mezi ně patří důkladná dezinfekce obuvi, rukavic, ručníků, ponožek a punčoch, ale také van a podlah ve sprchách. Nutná je rovněž sterilizace nástrojů určených k ošetřování nehtů.

Kandidózy nehtů

Kandidózy jsou nemoci, jejichž původci jsou kvasinkové houby. Žijí na kůži, na sliznicích střeva i u zdravých lidí jako saprofyti. Za určitých okolností se mohou přemnožit a vyvolat onemocnění. Důležitými faktory pro tuto situaci jsou teplo, vlhko, porušení kyselého pH kožního krytu, cukrovka, závažná nádorová onemocnění, ale také léčba antibiotiky, hormony aj.

Léčba a prevence

Při kandidóze nehtového valu je nehtový val zarudlý, zduřelý a na tlak bolestivý. Jedná se o časté onemocnění cukrářek, žen v domácnosti a může k němu dojít také po manikúře. Léčení je nesmírně obtížné a zdlouhavé. Je při něm třeba dodržovat základní ochranná opatření. To znamená při práci ve vlhku nosit bavlněné rukavice pod gumové, a to i při práci na zahradě.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#