#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Nemoci nehtů (3. díl)

Medicína 28.5.2007

Se zvětšeným posledním článkem prstu (paličkovité prsty) a miskovitými nehty (tvar obráceného hodinového sklíčka) se setkáváme v souvislosti s některými chronickými chorobami plic – nejčastěji při rakovině plic nebo srdečním selhávání.

ruka, prst, nehet, žena, prsten
ruka, prst, nehet, žena, prsten

Barevné změny nehtů

Také barevné změny nehtů mohou mít rozličné příčiny. Zažloutlé a zahnědlé prsty a nehty mívají silní kuřáci. Hnědé zabarvení se vyskytuje také, je-li v zárodečné vrstvě přítomen junkční névus, nebo dokonce zhoubný nádor kůže – melanom. Typické je, že zahnědlá barva nikdy neodrůstá.

Modré zabarvení nehtů se vyskytuje u srdečních chorob jako důsledek špatného okysličování krve. U plísní nebo psoriázy (lupénky) bývá nehet žlutošedé barvy.

Poškození nehtového lůžka

Tento druh poškození nastává nejčastěji po výrazném odstranění tuků z rohové vrstvy saponáty nebo alkáliemi, což vede k uvolnění spojení mezi lůžkem a nehtem. Dochází k částečnému nebo úplnému odstranění nehtu. Může k němu dojít i při různých kožních onemocnění. Následkem úrazu se může vytvořit též proužkovité krvácení.

Zarostlý nehet

Přestože se nejedná o závažné onemocnění, může vyvolávat velmi nepříjemné potíže. Vzniká zarůstáním zakřivené nehtové ploténky do postranních nehtových valů. Následně většinou dochází k bakteriální infekci, která dotváří typický klinický obraz. Nehtový val bývá zduřelý, zarudlý, na pohmat velmi bolestivý.

Někdy stačí k odstranění obtíží ztenčit střední část nehtu. Tím dochází ke zvednutí okrajů nehtů. Důležitá je také správná technika zastřižení při pedikúře. Nehty se nikdy nemají zastřihovat do obloučků.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#