#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Neurologické vyšetření

Ordinace 28.5.2007

Co by mělo zahrnovat neurologické vyšetření?

nástroj,ruka, vyšetření, kladívko
nástroj,ruka, vyšetření, kladívko

Neurologické vyšetření

Neurologické vyšetření je soubor úkonů, které lékař provádí za účelem zjištění Vašeho konkrétního neurologického onemocnění nebo podezření na něj. Aby lékař mohl Vaši diagnózu správně určit a dále Vás i optimálně léčit, musí se nejprve seznámit s Vaším osobním, rodinným a sociálním zázemím. Především zjišťuje příčinu Vaší návštěvy u něj a Vaše bezprostřední obtíže, které Vás do ordinace přivádějí. Ze zjištěných údajů sestaví tzv. anamnézu a následuje vlastní neurologické vyšetření.

#IMG#

K čemu slouží anamnéza a neurologické vyšetření?

Lékař, který Vás bude vyšetřovat, většinou dodrží určitý postup. Nejdříve sestaví anamnézu. Připravte se zhruba na tyto otázky. „Co Vás ke mně přivádí?“, „S čím jste se v minulosti léčil?“, „Jaká další onemocnění máte rodině?“, „Jaké je Vaše zaměstnání?“ Možná se Vám bude zdát, že některé dotazy jsou moc osobní nebo nesouvisí s Vaším onemocněním. Není to ale pravda, lékař potřebuje znát podrobně všechny souvislosti a neptá se Vás nahodile, ale podle určitého schématu. Říká se, že dobrá anamnéza je půl diagnózy. Z toho vyplývá, že Vaše dobrá spolupráce s lékařem urychluje stanovení Vašeho onemocnění a potažmo jeho léčbu. Při vyšetření lékař sleduje odchylky od normálu a pomocí jednoduchých testů, neurologického kladívka, štětičky a zraku zhodnotí Vaše nerovové funkce. Na základě získaných informací volí další podrobná vyšetření tak, aby se co nejdříve stanovila Vaše diagnóza.

Kdy lékař provádí neurologické vyšetření?

Neurologické vyšetření se provádí při příchodu nového pacienta na neurologické oddělení a dále ve zkrácené formě denně během pobytu v nemocnici formou vizit. Můžete se s ním setkat i v neurologických ambulancích. Vyšetření tedy většinou probíhají při akutní změně Vašeho zdravotního stavu nebo na doporučení lékařů jiných odborností.

Mám se neurologického vyšetření obávat?

Neurologického vyšetření se obávat nemusíte. Je nebolestivé, můžete se zájmem sledovat pohyby Vašich končetin, který vyvolá cílený, ale jemný úder neurologického kladívka.

Mám se na vyšetření nějak připravit?

Před neurologickým vyšetřením není nutná nějaká speciální příprava. Někdy Vás může lékař předem požádat, abyste před vyšetřením vysadili své obvyklé léky. Vyšetření trvá zhruba 15-25 min.

Jak vypadá vlastní vyšetření?

Po sepsání anamnézy si odložíte do spodního prádla. Lékař Vám změří puls a tlak. Poté začne s posouzením stavu Vašeho vědomí, vyšetřením hlavových nervů, krku, končetin, břicha a chůze. Stav vědomí posuzuje lékař již během předchozího rozhovoru s Vámi, tento krok tedy ani nezaznamenáte. Vyšetření hlavových nervů již jistě ano. Hlavové nervy jsou nervy, které odstupují z prodloužené míchy. Je jich celkově dvanáct a každý z nich musí neurolog pomocí jednoduchých testů vyšetřit. Při vyšetření hlavových nervů budete vyzváni, aby jste sledovali pohybující se prst vyšetřujícího. Dále Vám lékař posvítí střídavě do jednoho a druhého oka malou baterkou. Štětičkou vyzkouší, zda stejně cítíte jednotlivé oblasti na obličeji. Vyzve Vás, aby jste si polkli a po otevření úst se štětičkou dotkne konce měkkého patra. Tak vyzkouší dávivý reflex. Při otevřených ústech vypláznete jazyk. Lékař Vás bude během vyšetření instruovat, co přesně máte udělat. Budete dotázáni i na kvalitu vašeho sluchu. Na krku Vám poslechne velké cévy a vyšetří svaly a pohyblivost. Na končetinách lékař vyšetřuje svalovou sílu pomocí jednoduchých tesů. Vyšetření reflexů provádí pomocí neurologického kladívka. Bude klepat na určitá místa končetin a sledovat reakci svalů v podobě mimovolních pohybů. Citlivost na končetinách opět vyšetří štětičkou. Určitě nepřijdete o tzv. zkoušku taxe. Při ní se budete trefovat ukazováčkem na nos. Stojící Vás nejprve lékař zhodnotí vklidu, pak Vás požádá o chůzi.

Kdy bude výsledek?

Lékař Vám výsledek klinického vyšetření sdělí obratem. Bude Vás informovat i o tom, co bude následovat.

Lze neurologické vyšetření nějak nahradit?

Klinické neurologické vyšetření nahradit nelze. Není to ani nutné.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#