Nezdravá vejce? Dnes už jen mýtus

Vyhýbáte se konzumaci vajec, protože obsahují hodně cholesterolu? Tak to už nemusíte. Podle nedávných studií zdraví lidé mohou jíst vejce bez obav, že by si tím zvyšovali riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění.

Vejce vzatá na milost?

Tuk obsažený ve vejcích je z větší části tvořen prospěšnými nenasycenými mastnými kyselinami. Velkou část tuků tvoří fosfolipidy. Jejich nejvýznamnějším zástupcem, který by mohl vajíčkům zlepšit pověst, je lecitin. Dokáže totiž významně snížit vstřebávání vaječného cholesterolu ve střevě. Jinými slovy, vejce sice obsahují cholesterol, ale většina se nám do krve ani nedostane.

Abeceda vitaminů

A to není vše. Užitečných látek je celý seznam. Vejce obsahují vitamin A, a to jak ve formě retinolu, tak i provitaminu A (luteinu, zeaxantinu a beta-karotenu). Lutein a zeaxantin mají ochranné účinky na sítnici. Proto se používají v léčbě a prevenci věkem podmíněné makulární degenerace (onemocnění postihující centrální část sítnice a způsobující postupnou ztrátu zraku).

Dále můžeme ve vejcích najít vitaminy D a E, B2, B6 a B12 a foláty, které snižují hladinu homocysteinu v krvi. Zvýšená hladina homocysteinu v krvi je rizikový faktor pro vznik aterosklerózy (kornatění tepen). Z minerálních látek jsou ve vejcích zastoupeny především selen, fosfor, železo, zinek a vápník.

Konzumace vajec v rozumné míře se nemusíte obávat
Konzumace vajec v rozumné míře se nemusíte obávat

Vejci proti vysokému tlaku

Pokud se stále ještě díváte na vejce s nelibostí, možná vás tohle přesvědčí. Kanadští vědci totiž ve vařených i smažených vejcích objevili několik bílkovin, ze kterých trávicí enzymy žaludku a tenkého střeva dokážou vytvořit látky chovající se podobně jako ACE inhibitory, což jsou dnes velice často předepisované léky na vysoký krevní tlak. Podle studie by prý měla tlak více snižovat vejce smažená.

Aby se tento účinek potvrdil, je třeba ještě provést studie na lidech. Ale řekněte, nebylo by zajímavé chodit si pro „léky“ místo do lékárny třeba do prodejny potravin?

(jas)

Zdroj:
http://www.sciencedaily.com/releases/2009/02/090218224655.htm
http://www.sciencedaily.com/releases/2001/10/011029073601.htm
http://www.obesity-news.cz/?id=69&pg=clanek
http://neviditelnypes.lidovky.cz/p_veda.asp?c=A060507_114002_p_veda_wag

Líbí se vám článek?
+8 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěž o krém BELOBAZA®

Belobaza je krém pro každodenní péči, ochranu a regeneraci suché, citlivé a podrážděné pokožky.

 celý článek

x