#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Nový dotazník pro astmatiky má velmi vysokou výpovědní hodnotu

Dýchat.cz 23.2.2008

Doktor Michael Schatz a jeho kolegové z nemocnice v San Diegu hodnotili spolehlivost a validitu nově vyvinutého dotazníku ACT (Asthma Control Test - test k posouzení kompenzace astmatu) v longitudinální studii zahrnující 313 nových pacientů v péči specialistů na astma.

Vstupní ACT skóre úzce korelovalo s hodnocením specialistů a s výstupy z dříve používaného dotazníku Asthma Control Questionnaire (ACQ). ACT skóre vyšší než 19 mělo senzitivitu 71,3 % a specificitu 70,8 % v odhalování pacientů se špatně kompenzovaným astmatem. Pozitivní a negativní prediktivní hodnoty pro tuto skupinu byly 72,6 % a 69,3 %.

Změny v ACT skóre úzce korelovaly se změnami v hodnotách ACQ, ovšem jejich shoda s posouzením stavu pacienta specialistou již byla volnější, korelace se změnami v FEV1 byla poměrně nízká. ACT skóre vyšší než 19 znamená dobrou kompenzaci astmatu, hodnoty pod 16 bodů znamenají špatnou kompenzaci a hodnoty v rozmezí 16-19 znamenají suboptimální kompenzaci.

Doktor Schatz říká: Mnoho pacientů se společně se svými lékaři domnívá, že jejich zvládnutí astmatu je lepší než ve skutečnosti. Užití spolehlivého a vypovídajícího hodnoticího nástroje by mělo napomoci pacientům a jejich lékařům přesně zhodnotit úroveň kompenzace jejich choroby, a tak umožnit vhodný léčebný postup.

J Allergy Clin Immunol 2006;117:549-556.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#