Obranyschopnost a strava

Dobrá imunita je nad zlato. Tam, kde slabší jedinci okamžitě uléhají s chřipkou či jiným infekčním onemocněním, má nositel dobré imunity na růžích ustláno. Kvalitní schopnost obrany organismu před špatnými vnějšími vlivy je do jisté míry vrozená. Dále je hodně ovlivněna tím, v jakém prostředí člověk vyrůstá. Vypulírovaný byteček se sterilními podlahami, ze kterých se dá jíst, mimo jiné od určitého věku znamená, že se obranyschopnost nedostatečně vytrénuje.

Sportem a stravou k lepší imunitě...

Nicméně imunita hodně souvisí i s tím, jak zdravě se cítí vaše tělo. Je jasné, že sportovci mají mnohem lepší obranyschopnost než zápecníci. Kromě pohybu, otužování a psychiky se na tom do značné míry podílí také strava. To, co jíme, je pro naše tělo velmi důležité. Již staří Indové dobře znali vliv stravy na prevenci či rozvoj určitých chorob. Také podrobně rozpracovali systém preventivních stravovacích opatření.

Důležitá je pestrost a dostatek čerstvé zeleniny
Důležitá je pestrost a dostatek čerstvé zeleniny

Zásady zdravé výživy jsou v podstatě velmi jednoduché. Důležitá je pestrost a dostatek čerstvé zeleniny. Není lepší čas pro změnu stravovacích návyků než právě teď. Na trzích se začíná objevovat dost čerstvé zeleniny z místních zdrojů, a tudíž za rozumné ceny. Pokud se má taková změna životního stylu, jakou je přehodnocení stravovacích návyků, projevit na vaší imunitě, je potřeba začít včas před další zimou.

Pár zásad zdravé výživy...

Pokud se budete více řídit následujícími pravidly, uvidíte, že se vaše tělo bude cítit mnohem lépe. A třeba se to projeví i na menší nemocnosti v příštím chřipkovém období.

  • Nepřejídejte se. Je lépe jíst víckrát denně v malých porcích, než celý den hladovět a pak sprásknout pořádnou večeři, po níž se hodinu nebudete moci hnout.
  • Dopřejte si dost zeleniny a ovoce. Obsahují vitaminy a vlákninu a věřte, že jsou i velmi dobré. Navíc vás zasytí, ale obsahuje přitom dost vody, která nemá žádný energetický přínos, a tak nepovede k tloustnutí. Čerstvá či alespoň zmražená zelenina je lepší než sterilovaná či dušená.
  • Zkoušejte nové věci a nekonzumujte pořád totéž. Pestrost je zdravá a nenudí. Omezujte se v konzumaci tuků a sladkého. Tuky používejte raději rostlinné (např. olivový, slunečnicový), tučnému masu se spíše vyhýbejte a sladkosti jezte s mírou. Sladkosti často obsahují nadbytek cukru a tuků najednou, takže jejich energetický obsah je obrovský!
  • Preferujte čerstvé přísady a jezte co nejméně jídel smažených na oleji. Maso nemusí být k jídlu každý den. Jezte hlavně libové maso, raději rybí a kuřecí. Ovar či bůček si tu a tam dát můžete, ale jen s mírou. Maso není jediným zdrojem bílkovin - dostatek bílkovin lze získat i ze sójových výrobků (tofu), fazolí, hrášku či fávových bobů. Bílkovina je obsažena i v mléčných výrobcích (tvaroh, cottage cheese, sýry apod.).
  • Ne vždy musíte mít k masu nutně přílohu. Omezujte knedlíky a brambory a zkuste jako přílohu třeba pouze zeleninu. Není na škodu si tu a tam udělat k jídlu jen zeleninový salát.
  • Jezte pravidelně a beze spěchu. Vychutnávejte a nehltejte.
Líbí se vám článek?
+21 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Vyšetření štítné žlázy
Články: Vyšetření štítné žlázy
Vyšetření štítné žlázy je...
7 kroků k likvidaci cigaretového zápachu
Články: 7 kroků k likvidaci cigaretového zápachu
Rozhodli jste se skoncovat...
Účinnost vakcín proti klíšťové encefalitidě
Články: Účinnost vakcín proti klíšťové encefalitidě
Zájem veřejnosti o očkování...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: