#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Očkování pro zapomnětlivé

Klíšťová encefalitida 23.12.2009

Proti klíšťové encefalitidě je možné se očkovat celoročně.
Ti, kdo se chystají trávit léto a podzim v přírodě – například děti na táborech, houbaři či milovníci turistiky, a ještě nejsou očkováni, by měli zvážit zkrácené očkovací schéma pro teplé měsíce - spolehlivě chráněni budou již měsíc po zahájení vakcinace.

očkování, očkovací látka,injekce, prevence
očkování, očkovací látka,injekce, prevence
Proti klíšťové encefalitidě je možné se očkovat celoročně. Ti, kdo se chystají trávit léto a podzim v přírodě – například děti na táborech, houbaři či milovníci turistiky, a ještě nejsou očkováni, by měli zvážit zkrácené očkovací schéma pro teplé měsíce - spolehlivě chráněni budou již měsíc po zahájení vakcinace.

Od začátku letošního roku eviduje Státní zdravotní ústav již 105 případů onemocnění klíšťovou encefalitidou. Což je o 30 případů více ve srovnání se stejným obdobím loňského roku a dokonce o 61 případů více, než v roce 2006. Letošní duben a květen byly z hlediska výskytu klíšťové encefalitidy dlouhodobě nadprůměrné.

Největší riziko onemocnění klíšťovou encefalitidou však přichází začátkem prázdnin a na přelomu srpna a září, kdy lidé tráví zpravidla nejvíce času v přírodě. Hygienici v České republice každoročně evidují kolem 600 případů infekce klíšťovou encefalitidou, řada pacientů končí s doživotními trvalými následky. V krajním případě může dojít i přes veškerou péči lékařů k úmrtí. „Spolehlivou ochranu proti klíšťové encefalitidě přináší pouze očkování,“ dodává Prim. MUDr. Václav Chmelík, primář Infekčního oddělení nemocnice České Budějovice a doplňuje: „Nechat se očkovat nyní na začátku léta má smysl pro ty, kteří z nejrůznějších důvodů nestihli očkování v zimě. Díky zrychlenému očkovacímu schématu budete již měsíc po podání první dávky chráněni.“

Následky onemocnění jsou často velmi závažné

Klíšťová encefalitida patří k závažným onemocněním. Své o tom ví i mladý muž z Jižních Čech, který se klíšťovou encefalitidou nakazil v roce 2005 ve svých 27 letech. Průběh onemocnění u něj byl velmi závažný a dodnes se potýká s následky nemoci – je plně invalidní, má zcela ochrnutou pravou ruku a částečně pravou nohu. Tato zbytečná nemoc dokáže pacienta nevratně vyřadit z dosavadního života. I lehčí průběhy onemocnění však vyžadují několikaměsíční léčbu a pracovní neschopnost, což pro člověka v produktivním věku s sebou nese, vedle zdravotních, i finanční komplikace.

Spolehlivou ochranu získáte do měsíce

Odborníci se většinou shodují na tom, že nejvhodnější doba pro očkování je v zimních měsících. Kdo se naočkovat nestihl, může využít zkráceného očkovacího schématu. První vakcína je podávána v den 0, druhá dávka následuje za 2 týdny a třetí dávka za 5 – 12 měsíců. Jak ukazuje tabulka, spolehlivě chráněni budete již za 14 dnů od druhé vakcinace, což u zkráceného schématu je zhruba po měsíci od zahájení očkování. K prvnímu přeočkování by mělo dojít po 3 letech. V případě vakcíny FSME-IMMUN všechna následující přeočkování by měla být každých 5 let. Výjimku tvoří lidé nad 60 let, kde se i pro další přeočkování doporučuje dodržovat 3letý interval.

Někteří lidé se zbytečně obávají, že pokud se klíšťovou encefalitidou nakazí v době, kdy již zahájili vakcinaci, ale ještě u nich nebyl celý očkovací cyklus dokončen – tzn. nakazí se v době mezi podáním první a druhé dávky, bude průběh onemocnění horší. „To je však omyl. Průběh onemocnění nebude rozhodně horší, než u neočkovaného jedince. Přinejhorším bude stejný. Naopak pravděpodobnost, že k nákaze vůbec dojde je nižší, ačkoliv riziko nákazy u rozočkovaného jedince vyloučit nelze,“ doplňuje Prim. Chmelík.

Testování klíšťat – investice, která mnoho efektu nepřináší

Specializované laboratoře dnes za úplatu provádí testování klíšťat. Stačí, když jim pošlete klíště, které jste měli přisáté, na rozbor. Do 6ti dnů od laboratoře obdržíte výsledky, které buď potvrdí nebo vyvrátí infekčnost klíštěte. Přítomnost viru v klíštěti však neznamená automaticky nákazu člověka. Záleží v jak velké dávce se dostane do těla. Lidé, kteří si vyšetření zaplatí a laboratoř jim potvrdí pozitivní nález na klíšťovou encefalitidu, spěchají za lékařem a dožadují se léčby marně. Proti klíšťové encefalitidě nelze zahájit léčbu, žádné virostatikum neexistuje.

Co se týká boreliózy, z těch, kteří byli infikováni lehčí formou klinického onemocnění a měli třeba červenou skvrnu na kůži, onemocní asi deset až dvacet procent. Takovému pacientovi by lékař teoreticky mohl podat antibiotika, ale v drtivé většině případů by to bylo zbytečné. MUDr. Jiřina Hobstová, CSc., primářka infekčního oddělení FN v Motole v Praze dále vysvětluje: „Vždy po přisátí klíštěte se nemocným doporučuje věnovat zvýšenou pozornost každé horečce, která vznikne do 30 dnů po přisátí klíštěte a ani v případě, že bylo klíště vyšetřeno a bylo na určitý virus pozitivní, toto doporučení nebude jiné. V případě pozitivního průkazu borelií je často praktický lékař postaven před pacienta, který jej nutí, aby mu předepsal antibiotika, při čemž pokud je klíště odstraněno včas, tak k přenosu borelií na člověka vůbec nedojde. Antibiotika by pacient potom bral zbytečně, což je v kontextu s jejich narůstající rezistencí škodlivé.“ Navíc nejde o levnou záležitost – laboratorní rozbor klíšťat na konkrétní infekci vyjde na 600 – 750 Kč.

Příznaky a průběh nemoci

V současnosti není známa léčba klíšťové encefalitidy. Léčí se pouze příznaky onemocnění. Probíhá jako nehnisavý zánět mozkových blan či zánět mozku. K nákaze obvykle dochází v přírodě po přisátí infikovaného klíštěte, pitím nepasterizovaného mléka nebo při odstraňování klíštat ze psů a koček. Onemocnění klíšťovou encefalitidou mívá dvoufázový průběh.

V první fázi nemoci KE se objevují teploty s necharakteristickými příznaky (únavou, bolestmi hlavy, svalstva a malátností). Tyto počáteční příznaky se podobají chřipkovému onemocnění. Poté se nemocnému na pár dní uleví a cítí se lépe, ale virus se zatím v těle množí. V druhé fázi nemoci se pacient cítí daleko hůře, to již virus pronikl do mozku. Nastupují nesnesitelné bolesti hlavy, závratě, malátnost a teplota. V této fázi musí být pacient hospitalizován.

Při lehčím průběhu nemoci – meningitidě virus postihuje především mozkové pleny. Dojde k poměrně rychlému ústupu potíží, pacient odchází z nemocnice za 2-3 týdny domů, potom následuje několika měsíční rekonvalescence. Těžší forma nemoci, při které virus postihuje mozkovou tkáň se jmenuje encefalitida. Průběh onemocnění je daleko vážnější, zvyšuje se i procento trvalých následků, v krajním případě onemocnění i přes maximální péči lékařů končí úmrtím. Postihneli virus kořeny míšních nervů dochází k nevratným obrnám.

Zdroj: Tisková zpráva Baxter

Doporučujeme

Čtěte více

Očkování dětí: Víte za co a kdy platíte?

V posledních letech se z očkování stalo poměrně „velké téma“. Názory na prospěšnost...

Očkování do zahraničí: někdy nadstavba, jindy nutnost

Chystáte se v létě cestovat do zahraničí? V tom případě zvažte očkování proti...

Očkování je stejně důležité jako pas a peníze

Zatímco pro vstup do mnoha evropských zemí již cestovní pas nepotřebujeme, při...

Očkování kojenců proti hepatitidě B má smysl

Hepatitida B je závažné infekční virové onemocnění jater. Nejúčinnější ochranu...

Očkování miminek – dnes včelička nepřiletí!

V prvních dvou letech života musí každé dítě podstoupit velké množství očkovaní....

Očkování nás chrání. Ale jak vlastně působí?

Cílem očkování je podněcovat imunitní systém tak, aby se při opětovném setkání...

Očkování nepodceňujte! Pneumokok může způsobit komplikace

V průběhu letošní chřipkové epidemie ošetřili čeští lékaři téměř milion osob...

Očkování patří i k cestám po Evropě – na co nezapomenout?

Zvážit nutnost očkování není vhodné jen před exotickou dovolenou. I krátká cesta,...

Očkování pod stromeček aneb i Ježíšek může myslet na vaše zdraví

<p>Přemýšlíte nad tím, co darovat svým blízkým pod stromeček? Udělejte něco...

Očkování pro kuřáky

To, že kuřáci bývají častěji postiženi chorobami horních cest dýchacích, je...

Očkování proti "áčku" – možná k ohroženým patříte i vy!

Není pravda, že žloutenka typu A neboli "nemoc špinavých rukou" postihuje pouze...

Očkování proti „klíšťovce“ ušetří ženám před plánovaným těhotenstvím mnoho starostí

Pokud se klíšťovou encefalitidou nakazí těhotná žena, pro dítě to naštěstí neznamená...

Očkování proti covid-19 změní vaši DNA a další odborně vypadající mýty o mRNA vakcínách

S masivním uvedením prvních vakcín proti covid-19 založených na mRNA do klinické...

Očkování proti covid-19: Otázky, které „pálí“ velkou část populace

Přestože se světová populace potýká s pandemií covid-19 „jen“ o něco déle než...

Očkování proti covidu-19 u RS aneb Dvakrát měř, jednou řež

Očkovat, či neočkovat? Oboje může být u autoimunitních chorob riziko. Jak se...

Očkování proti drogové závislosti? I to bude brzy možné

Očkování zachraňuje životy. Podle statistik Světové zdravotnické organizace...

Očkování proti HPV dosáhlo ve světě skvělých výsledků

Očkování proti lidskému papilomaviru (HPV) přineslo své první plody. Vakcína...

Očkování proti chřipce – mýty a fakta

Každá nemoc je něčím záhadná. Problém, který si nedokážeme vysvětlit a o kterém...

Očkování proti chřipce a mezinárodní politika

V Ženevě proběhlo ve dnech 20.–23. listopadu 2007 již čtvrté mezivládní setkání,...

Očkování proti chřipce chrání i před infarktem

Podle výsledků velké britské a čínské studie chrání očkování kardiaky před vážnými...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#