#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Otrava hypnotiky

Medicína 28.5.2007

Hypnotika jsou léky, které bývají pacientům předepisovány na nespavost. K předávkování až otravě hypnotiky může dojít buď omylem (pozor na děti!), nebo se mohou tyto léky stát prostředkem k sebevraždě.

tobolky
tobolky

Dříve byly nejčastějšími hypnotiky barbituráty, které nyní vytěsňují benzodiazepiny.

#IMG#

Otrava barbituráty:

Jaké jsou příznaky?

Typický je útlum s poruchou vědomí různého stupně (od ospalosti až k bezvědomí). Pacientovo dýchání je povrchní, pomalé a posléze se zastaví. Běžným příznakem těžší otravy jsou zúžené zornice a podchlazení. Příčinou smrti bývá zástava dechu nebo selhání krevního oběhu. Při silné otravě se na kůži mohou objevit puchýře. Je známa i závislost na barbiturátech (barbiturismus), která se projevuje apatií, nechutenstvím, případně podrážděností a ospalostí. Pacient postupně ztrácí soudnost a paměť. Vysazení barbiturátu vyvolá abstinenční příznaky (úzkost, depresi, nespavost, vnitřní neklid, třes, nevolnost, pokles tělesné váhy, epileptický záchvat).

Jaká je léčba?

Barbituráty se rychle vstřebávají, 4 hodiny po požití má vyvolávání zvracení nebo výplach žaludku jen velmi malý význam. Účinné je podání aktivního uhlí a projímadel. Neexistuje specifický protijed. Zajišťuje se dýchání a krevní tlak. Při těžkých otravách se použije hemodialýza.

Otrava benzodiazepiny:

Jaké jsou příznaky?

Příznaky jsou spavost, rozmazaná řeč, podchlazení, porucha vědomí až bezvědomí, vzácně zástava dechu. Zorničky mohou být zúženy. Nebezpečná je kombinace s požitím alkoholu. Nedoporučuje se podání benzodiazepinů při porodu, neboť mohou způsobit zástavu dechu u plodu. I na benzodiazepinech může vzniknout závislost a po jejich vysazení se projeví abstinenční příznaky (nespavost, nevolnost, epileptické záchvaty, delirium).

Jaká je léčba?

Léčí se podle vzniklých příznaků. Při útlumu dýchání je třeba zavést řízené dýchání. Specifickým protijedem je látka zvaná flumazenil.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#