Ovlivňuje zaměstnanost matky kvalitu jídla dítěte?

  • Redakce uLékaře.cz
  • 23.9.2008
  • Aktualizace: 23.9.2008
  • Medicína
Profesorka Sibylle Kranz se svými kolegy z Pennsylvania State University Department of Nutrition Sciences analyzovala zaměstnanost matek a její dopad na kvalitu jídelníčku dětí. Výsledky studie byly prezentovány na výročním setkání Asociace pro veřejné zdraví.
U dětí je důležitá pestrá strava
U dětí je důležitá pestrá strava

Do studie probíhající v letech 1994 až 1998 bylo zahrnuto celkem 9000 dětí ve věku od 2 do 18 let, které žily v rodinách s matkou. Vědci hodnotili celkové množství kalorií přijatých z jídel, množství přijatých cukrů, tuků, ovoce a zeleniny, vápníku, železa a vlákniny. Informace byly hodnoceny ve dvou věkových skupinách – od 2 do 5 let a od 5 do 18 let.

Kde je lepší se stravovat...

Přestože děti se zaměstnanými matkami získají více kalorií z jídel připravených v restauracích a jídelnách, dietní kvalita těchto jídel se zdá být podobná jako kvalita jídel připravených matkami v domácnosti. Pouze příjem vápníku je u dětí zaměstnaných matek nižší. Překvapivé bylo zjištění, že předškolní děti, které se stravovaly v zařízeních pro předškolní děti, měly vyšší příjem ovoce a zeleniny než jejich vrstevníci v péči matek.

Zdroj:
APHA 133rd Annual Meeting: Abstract 100491. Presented Dec. 12, 2005.

Líbí se vám článek?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: