#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Paradentóza

Zdravcentra.cz 28.5.2008

Paradentóza nebo parodontitida je chronické onemocnění zubního lůžka. Typicky se projevuje zánětem dásní, který se postupně šíří do okolí. Odhalují se zubní krčky. Následkem zánětu a poškození závěsného aparátu Vašich zubů je jejich uvolnění a ztráta. Diagnózu stanovuje lékař na základě výsledku stomatologického vyšetření. při něm si všímá stavu Vašich dásní a pevnosti ukotvení zubů.

stomatologie
stomatologie
Paradentóza nebo parodontitida je chronické onemocnění zubního lůžka. Typicky se projevuje zánětem dásní, který se postupně šíří do okolí. Odhalují se zubní krčky. Následkem zánětu a poškození závěsného aparátu Vašich zubů je jejich uvolnění a ztráta. #IMG#

Co jste možná netušili...

Paradentóza je vedle zubního kazu druhou nejčastější formou postižení chrupu. Některé statistiky se vztyčeným prstem uvádějí, že určitým stupněm paradentózy trpí až 90 procent lidí starších 30 let. U starších lidí je důvodem postižení zubního lůžka porucha kosti. U mladších způsobuje problémy spíš onemocnění dásní. To se podle alarmujících průzkumů projevuje už u některých školáků.

V dávných dobách lidé o svůj chrup moc nedbali. Potkat třicetiletého člověka s úplně zkaženými zuby nebo dokonce už bez nich nebylo výjimkou. Důvodem mohla být špatná celková hygiena i nedostatek kvalitní potravy. Není bez zajímavosti, že první zubní protézy pocházejí už z roku 700 před naším letopočtem od starověkých Etrusků. Náhrady ze slonoviny a kostí připevňovali do úst dokonce už i zlatými můstky.

Zubní kartáček pochází pravděpodobně ze staré Číny. Štětiny k jejich výrobě se získávaly ze srsti divokých prasat. V Evropě začali jako první zubní kartáčky prosazovat francouzští lékaři až v 17. století. Moderní zubní kartáčky se štětinami vyrobenými z nylonu spatřily světlo světa počátkem 40. let 20. století. Čištění zubů nepatřilo k příliš oblíbeným činnostem. K jeho většímu rozšíření v Americe přispěli vojáci vracející se z 2. světové války.

Zubní pasty různého složení používali ve starověké Číně a Indii. Experimenty s vylepšeným složením zubní pasty v Evropě a Americe pocházejí z druhé poloviny 19. století. Colgate tehdy začal masově vyrábět zubní pastu v kelímcích. Za vynálezce mačkatelné tuby se považuje americký lékař Washington Sheffield. Se svým vylepšením přišel v roce. Vynález rychle převzali všichni výrobci zubních past. V 50. letech 20. století se do zubních past začal přidávat fluor.

Jak vzniká...

Systém zakotvení Vašich zubů v čelisti (zubní závěsný aparát) tvoří dásně, zubní kostěná lůžka, ozubice a zubní cement. Za zánět stejně jako v případě zubního kazu odpovídají bakterie ve Vaší ústní dutině a zubním plaku. Množí se na dásních a v mezizubních prostorech. Přitom vylučují kyselé látky a toxiny, které rozpouštějí Vaši sklovinu, poškozují měkké tkáně a vyvolávají zánět dásní.

Zubní plak s bakteriemi může při nedostatečné zubní hygieně zasahovat až do žlábků v dásních. Baktérie svou činností poškozují závěsný aparát zubu. Vznikají choboty, ve kterých se bakterie vesele množí a prohlubují zánět.

Jak se projevuje...

Paradentóza může postihnou jeden, několik nebo hned všechny Vaše zuby. Nemoc obvykle probíhá dlouho bez jakýchkoli zřejmých obtíží. Prvním varovným příznakem je krvácení z dásní při čištění zubů nebo při jídle. Objevuje se zarudnutí a otok dásní.

Později vznikají mezi zuby viditelné mezery. Dásně přestávají pevně lnout k zubům, odhalují se zubní krčky a dochází k uvolňování zubů. Průběh onemocnění mohou zhoršit poruchy zažívání a Vašeho celkového metabolismu. Vašim zubům rozhodně neprospívá nadměrná konzumace alkoholu a kouření. Zmnožení baktérií ve Vaší ústní dutině a zánět dásní se často projeví zvláštním nasládlých zápachem z úst, kterého si můžete sami všimnout.

Jak se potvrdí...

Diagnózu stanovuje lékař na základě výsledku stomatologického vyšetření. při něm si všímá stavu Vašich dásní a pevnosti ukotvení zubů. Hodnotí rozsah rozšíření zubního plaku a kamene. Vyšetřením mezizubních prostor pomocí sondy se informuje o přítomnosti, hloubce a stupni zánětu Vašich dásní. Pátrá po infikovaných kapsách a chobotech.

Rozborem Vašich slin může zjistit druh a přibližné množství baktérií osídlujících vaši ústní dutinu. Stav Vašich čelistí a kostěných zubních lůžek ukáže speciální rentgenový snímek.

Jak se léčí...

Cílem léčby paradentózy je odstranit projevy onemocnění i jejich příčinu. Měla by Vás zbavit zánětů a přispět k vytvoření optimálního prostředí ve Vaší ústní dutině. Součástí přípravy na léčbu je dokonalé ošetření Vašeho chrupu. Stomatolog vymění všechny netěsné výplně a nevyhovující protézy. Samotná léčba se rozlišuje na konzervativní a chirurgickou. Konzervativní se pomocí speciálních nástrojů při místním umrtvení snaží o důkladné vyčištění všech chobotů a ložisek zánětu ve Vašich ústech.

K vyhubení baktérií a odstranění zubních plaků se používají zvláštní desinfekční roztoky. V těžkých případech může být vhodné nasazení místních nebo celkových antibiotik.

Chirurgická zákrok spočívá v odklopení dásní pomocí skalpelu a vyčištění zanícených prostor. Lepší přehlednost rány umožňuje lékaři ve zvláštních případech použít k vyplnění defektů kostní štěpy nebo uzavřít choboty ve sliznici. Operace však už představuje velký zákrok. Může zanechat nevzhledné obnažené zubní krčky, které vyžadují další řešení.

Ve zvláštních případech může lékař provést odstranění částí sliznice, plastiku kostního lůžka a další speciální zákroky. Náročnější operace sebou nese také vyšší nároky na finanční pokrytí. Investice do zdravých zubů se rozhodně vyplatí. O možnostech jednotlivých způsobů léčby a vhodnosti jejich použití právě u Vás se poraďte se svým stomatologem.

Co dál...

Paradentóza je chronické onemocnění a může Vás provázet po celý život. Přes veškerou snahu může při těžkém postižení tkání skončit ztrátou zubu. Úspěšnost léčby závisí na včasném odhalení a vhodné léčbě. Úspěch léčby záleží především na Vaší dokonalé spolupráci. Musíte dodržovat doporučení jak pečovat o svůj chrup. Jen na Vás záleží jak se Vaše zuby s paradentózou vyrovnají.

Jak se tomu všemu vyhnout...

Pro účinnou prevenci paradentózy je nejdůležitější správný postup péče o Vaše zuby. Zubní plak byste měli odstraňovat minimálně dvakrát denně. Nejvýhodnější je čistit si zuby po každém jídle. Rozhodně byste neměli zapomínat na večerní čištění svých zubů.

Kromě běžného kartáčku a zubní pasty se naučte používat i dentální nitě nebo speciální mezizubní kartáčky. Při běžném čištění se totiž často stává, že v těžko přístupných místech plak zůstává a bakterie se množí. Veškerá vaše snaha pak vychází vniveč. Dentální nit použijte ještě před vypláchnutím úst po vyčištění zubů. Dosáhnete tím toho, že účinné látky z Vaší pasty se dostanou všude tam kam mají. Zubní kartáček je ideálním místem pro množení bakterií. Proto byste ho měli minimálně jednou za 3 měsíce vyměnit za nový. Stejně tak učiňte i po jakékoliv prodělané nemoci.

Dodržujte zásady zdravé výživy. Do svého jídelníčku zařaďte celozrnné a mléčné výrobky, ovoce a zeleninu. Omezte cukr a živočišné tuky. Pevnost svého závěsného aparátu můžete zvýšit pravidelný žvýkáním žvýkaček bez cukru.

Doporučujeme

Čtěte více

Pánové, kontrola nutná!

Žádný z mužů si nemůže být před tímto nebezpečím jistý, přitom jen málokterý...

Pánové, máte potíže s erekcí? Někdy za to může nemocné srdce

Občasné mužské „selhání“ není žádná tragédie. Může souviset s nadměrným popíjením...

Pánové, na slovíčko: Návod, jak zkontrolovat varlata

Samovyšetření je účinný a snadný způsob, jak zabránit zhoubnému onemocnění....

Pánové, na slovíčko: Saháte si pravidelně na svá varlata?

Rakovina varlat se nejčastěji vyskytuje u mladých mužů. Pro uzdravení jedince...

Pánové, rakovina prostaty již není nemocí stáří!

Počet pacientů nízkého věku s diagnózou karcinomu prostaty se za posledních...

Pánové, trápí vás potíže s močením? Nechte si zkontrolovat prostatu!

V prostatě může dojít k řadě procesů, které mají podobné příznaky jako rakovina,...

Pánské potíže? Homeopatie pomůže nejen se záněty

Zdraví a správná funkce mužských pohlavních orgánů jsou odrazem celkové tělesné...

Papája pomůže zahojit ránu

Ochutnali už jste někdy papáju, sladké žlutooranžové ovoce? Tahle exotická pochoutka...

Pár cigaret a bechtěrev přijde rychleji

Pokud trpíte Bechtěrevovou nemocí a holdujete tabákovým výrobkům, pravděpodobně...

Pár fíglů, jak vyzrát na ztuhlá záda

Máte někdy pocit, že jste na revma sami? Nejste! Jsme tu s vámi. A právě teď...

Parazitární nemoci střeva

Parazitární nemoci nepazří mezi příliš častá onemocnění, je však vhodné na ně...

Parazité - nechtěné suvenýry v lidském těle

Není to příjemné pomyšlení, ale faktem je, že v našich střevech i jiných orgánech...

Parazité městských holubů – zdravotní rizika pro člověka

Městské populace zdivočelých holubů se skládají z potomků holuba skalního (Columba...

Parazitofobie aneb Když vás ovládne strach

Máte-li pocit, že se vám pod kůží pohybují nezvaní hosté, že vám tělo zaplavují...

Parfém není nejvhodnější dárek pro ženu s alergií

Žena by měla vonět, i kdyby na chleba nebylo. Staré přísloví s přídechem elegance....

Parkinson postihuje celého člověka. Jak pracovat na té části nemoci, která je méně vidět

Ač nepatří k nejviditelnějším, jsou psychické obtíže součástí Parkinsonovy choroby....

Parkinson se projevuje nejen typickým třesem

Lidé s Parkinsonovou nemocí mají často problémy s klidovým třesem. Nejedná se...

Parkinsonici, vezměte svůj osud do vlastních rukou

Když se řeklo „Parkinsonova choroba“, představila si paní Ing. Romana Skála-Rosenbaum...

Parkinsonova choroba

Parkinsonova choroba je degenerativní onemocnění nervového systému. Typicky...

Parkinsonova choroba – nevyléčitelná, ale léčitelná. Jaký cíl moderní léčby vidí sami parkinsonici?

Kromě informací o možnostech moderní léčby Parkinsonovy choroby mohou pacientům...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#