Pět kroků pro bezpečnost potravin

  • Redakce uLékaře.cz
  • 13.8.2007
  • Aktualizace: 3.10.2008
  • Pandemie
Výskyt ptačí chřipky v Asii (Čína, Indonésie) a v Evropě (Rumunsko a Turecko) a v Africe (Egypt) v srpnu 2007 vedl ke zvýšenému zájmu o odhalování možných zdrojů nákazy a o rizika, která pro nás mohou plynout z různých zdrojů.

Nejčastější způsob přenosu infekce...

Většina osob se nakazila virem H5N1 přímým kontaktem s infikovanou drůbeží – ať už živou, nebo uhynulou. V této souvislosti se objevily i obavy, že k přenosu může dojít požitím kontaminovaných drůbežích produktů – tedy masa, vajec a výrobků z nich. Nejsou však k dispozici žádné důkazy o tom, že by se člověk mohl ptačí chřipkou nakazit požitím důkladně zpracovaných potravin.

Pečlivá úprava stravy je základ obrany proti přenosu infekcí
Pečlivá úprava stravy je základ obrany proti přenosu infekcí

Objevilo se ale několik případů, kdy se u lidí vyskytla nákaza po konzumaci pokrmů, které byly připraveny ze syrové drůbeží krve nebo masa (nebo se s nimi dostaly do kontaktu).

Dbejte na prevenci...

Oddělení WHO, které se zabývá zoonózami (tedy nemocemi přenosnými ze zvířat na člověka), bezpečností potravin a nemocemi přenášenými potravou, zveřejnilo několik doporučení. Ta by měla pomoci zabezpečit bezpečnost jídla jak v oblastech, ve kterých se ptačí chřipka vyskytla, tak i mimo ně.

Pět následujících kroků se vyplatí dodržovat jako prevenci přenosu nejen ptačí chřipky, ale i mnoha jiných infekčních onemocnění.

 
  • Udržujte při přípravě jídla čistotu

    Řada mikroorganismů může způsobit různé nemoci. Přenáší se dotykem, kuchyňským nádobím a náčiním. Před přípravou jídla i před jídlem si umývejte ruce, stejně tak po použití toalety. Chraňte potraviny i kuchyňské plochy před hmyzem, hlodavci a domácími zvířaty.

  • Oddělujte vařené potraviny od syrových

    Uchovávejte vařené potraviny odděleně od syrových. Pro přípravu syrového masa a vajec užívejte jiné nádobí a prkénka než pro manipulaci s potravinami, které nebudete tepelně upravovat (pečivo, ovoce, zelenina).

  • Potraviny důkladně tepelně zpracujte

    Při úpravě masa by mělo být dosaženo teploty 70 °C alespoň po dobu 10 minut. Maso by mělo být důkladně tepelně zpracované, propíchnete-li ho, neměla by vytékat krvavá šťáva. Pozornost věnujte především různým roládám, sekané, kýtám a drůbeži vcelku (grilovaná kuřata). Vejce by měla být uvařená natvrdo.

  • Skladujte potraviny při bezpečné teplotě

    Uchováváme-li jídlo při pokojové teplotě, mikroby se mohou dobře množit. Při teplotě nižší než 5 °C a vyšší než 60 °C je však jejich množení zabráněno. Pokrmy bychom tedy měli servírovat horké (60 °C) a skladovat v ledničce, která je nastavena na teplotu 5 °C. Uvařené jídlo nenechávejte při pokojové teplotě déle než dvě hodiny, ani v ledničce by však nemělo být skladováno dlouho. Potraviny rozmrazujte pozvolna v ledničce, ne při pokojové teplotě.

  • Používejte vodu i potraviny ze zdrojů, u kterých je kontaminace vyloučena

    Voda, kterou používáte, by měla být nezávadná, vodu z některých zdrojů je nutné převařit. Potraviny, které kupujete, by měly být čerstvé a nezkažené, i tak je však nutné ovoce a zeleninu před použitím důkladně omýt anebo oloupat. Nepoužívejte potraviny po uplynutí data jejich spotřeby.

(hak)

Líbí se vám článek?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Tetování a piercing: „rány“ vyžadující specifickou péči
Růstové grafy ukážou
Články: Růstové grafy ukážou "budoucnost"
Růst a jeho sledování patří...
Jak rozpoznat mimoděložní těhotenství
Články: Jak rozpoznat mimoděložní těhotenství
Pokud se oplozené vajíčko...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Jak si poradit se zánětem močových cest pomocí homeopatik
Články: Jak si poradit se zánětem močových cest pomocí homeopatik
Pálení a řezání v podbřišku...
Imunologické vyšetrení
Články: Imunologické vyšetrení
Imunologické vyšetření se...
Na tzv. „zlomené“ srdce můžete opravdu zemřít
Články: Na tzv. „zlomené“ srdce můžete opravdu zemřít
Vědci totiž došli k názoru...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: