Petržel zahradní (Petroselinum hortense)
Léčivé účinky petržele jsou oceňovány již od středověku. Petrželová silice byla poprvé izolována již v 16. století. Dodnes se používá v potravinářském průmyslu k výrobě sušených polévek a směsí koření. Jako listová zelenina byla a zůstává významným estetickým i chuťovým doplňkem při soukromých i oficiálních hostinách.
Léčivé účinky petržele jsou oceňovány již od středověku. Petrželová silice byla poprvé izolována již v 16. století. Dodnes se používá v potravinářském průmyslu k výrobě sušených polévek a směsí koření. Jako listová zelenina byla a zůstává významným estetickým i chuťovým doplňkem při soukromých i oficiálních hostinách.
Čím pomáhá
Hlavní účinnou složkou petržele je silice. Nejvýznamnější je v ní obsažený apiol, v menším množství však obsahuje i terpeny, felandren, cymol a pinen. Další významnou skupinou léčivých látek jsou flavonoidy (apiin). List navíc obsahuje větší množství kyseliny listové.
Jaká část se využívá?
Využitelná je v podstatě celá rostlina. Kořen, listy i semena obsahují silici v léčivém množství. Kořeny se sbírají na podzim prvního roku a na jaře v roce následujícím. Při přípravě je důležité rychlé sušení suroviny, aby nedocházelo ke ztrátám silice.
Semena se sbírají před dozráním, nejčastěji v srpnu. Sbírá se zpravidla celé květenství, ze kterého se po vysušení semena jednoduše vymlátí. Čerstvé i sušené listy a nať se používají jako zelenina.
Jak pomáhá?
Hlavní účinnou složkou je silice, které působí zejména jako diuretikum (tj. látka podporující močení). Má i silný dezinfekční účinek. Používá se proto často jako složka diuretických a urologických čajů k léčbě zánětů močového ústrojí. Mimo močopudného působení má i významný vliv na zažívání a podporu chuti k jídlu. Působí také proti nadýmání.
Na co dát pozor
Vysoké dávky petržele mohou vyvolat stahy dělohy. Ve větších dávkách není proto rostlina vhodná zejména pro těhotné ženy.
Využití petržele
Nálev ze sušené byliny se užívá nejčastěji v močopudných diuretických čajových směsích k léčbě zánětů močového ústrojí. Doporučená dávka je zápar připravený z jednoho gramu semen nebo čtyř čajových lžiček na šálek vody. V menším množství podporuje nálev ze sušené petržele trávení a zvyšuje chuť k jídlu. Nálev připravený z kořene má slabší účinek než nálev ze semen.
Nálev je možné použít i zevně. Může posloužit jako účinný odpuzovač hmyzu. Při píchnutí hmyzem je výhodné dezinfekční působení listů. Doporučuje se několikrát denně potřít postižené místo čerstvým listem.
mar