Pití horkých nápojů může způsobovat rakovinu

Nekonzumujte vařící nápoje, nechte je nejprve trochu vychladnout. V opačném případě totiž zvyšujete riziko, že se u vás v budoucnosti rozvine rakovina krku. Alespoň to tvrdí odborníci z Íránu, kteří nedávno zveřejnili výsledky svého výzkumu na toto téma.

Nechte nápoje před vypitím alespoň  trošku vychladnout, jinak zvyšujete riziko, že se u vás rozvine rakovina krku
Nechte nápoje před vypitím alespoň trošku vychladnout, jinak zvyšujete riziko, že se u vás rozvine rakovina krku

Stačí pět stupňů…

Z dřívějších vědeckých studií je známo, že rakovinu hltanu a jícnu má často na svědomí alkohol a kouření. Avšak článek íránských autorů uveřejněný v britském medicínském časopise British Medical Journal naznačuje, že cestu k nebezpečnému nádoru pomáhají dláždit také příliš horké nápoje. Tak například pití velmi horkého čaje o teplotě přesahující 70 °C zvyšovalo podle výsledků výzkumu riziko rakoviny jícnu osmkrát více než usrkávání teplého nebo vlažného čaje s teplotou nižší než 65 °C.

V arabském světě je popíjení čaje ještě populárnější než v Anglii. Proto není divu, že se do podobného výzkumu pustili právě odborníci z teheránské lékařské fakulty. Ti prozkoumali způsoby konzumace čaje u tří stovek pacientů trpících rakovinou jícnu a také u téměř šesti set zdravých dobrovolníků. Do průzkumu byli zařazeni muži i ženy a všichni zúčastnění pocházeli ze stejné provincie na severu Íránu. Tato provincie přitáhla pozornost lékařů právě rakovinou jícnu, jejíž výskyt je zde jeden z nejvyšších na světě. Na druhou stranu kouření ani pití alkoholu v této oblasti příliš populární není, a tak byli výzkumníci pochopitelně zvědavi, co jiného může nést odpovědnost za tak neobvykle vysoký počet nádorů v oblasti hrdla. Nyní se zdá, že viník byl konečně nalezen.

 

Zchlaďte si čaj

Téměř všichni účastníci studie uvedli, že konzumují černý čaj pravidelně a v průměru každý z nich vypil více než litr černého čaje denně. Ti lidé, kteří pravidelně pili čaj za méně než dvě minuty po přípravě, měli pětkrát vyšší pravděpodobnost, že se u nich rozvine rakovina hrdla, než ti, kteří s pitím posečkali alespoň čtyři minuty. Dřívější studie, provedené v Británii, ukázaly, že lidé nejčastěji popíjejí čaj o teplotě přibližně 56 až 60 °C.

Zveřejněné výsledky mají zatím jedinou vadu na kráse. Není totiž jasné, jakým způsobem horké nápoje spouštějí vznik rakoviny. Jedna z hypotéz je, že viníkem je opakované termické poškození výstelky jícnu, avšak na detailnější vysvětlení si budeme muset pravděpodobně ještě nějakou dobu počkat.

(vek)

Zdroj: http://www.msnbc.msn.com/id/29912977/

Líbí se vám článek?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěž o krém BELOBAZA®

Belobaza je krém pro každodenní péči, ochranu a regeneraci suché, citlivé a podrážděné pokožky.

 celý článek

x