#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Pivo a víno může zvyšovat krevní tlak

Medicína 28.5.2007

Doktorka Renate R. Zilkens z University of Western Australia v Perthu se svými kolegy zjistila, že víno i pivo zvyšuje krevní tlak u normotenzních mužů. Výsledky své studie vědci uveřejnili v dubnovém čísle časopisu Hypertension z roku 2005.

alkohol
alkohol
#IMG#

Vědci uvedli, že přestože vztah mezi konzumací alkoholu a krevním tlakem je již dlouho znám, informace o účincích konkrétních nápojů jsou stále kontroverzní. Tato studie se zabývala mimo jiné také účinky červeného vína na vaskulární funkce.

Studie...

Do této studie bylo zahrnuto celkem 28 zdravých normotenzních mužů, kteří byli randomizováni do skupin měsíc abstinujících, měsíc denně konzumujících červené víno (375 ml denně, 39 g alkoholu), měsíc konzumujících nealkoholické červené víno (375 ml) nebo pivo (1125 ml, 41 g alkoholu denně). Ambulantně byl pacientům měřen systolický a diastolický krevní tlak, frekvence srdeční a vaskulární funkce arterie brachialis (pomocí FMD – flow mediated dialatation a GTNMD – glyceryl trinitrate mediated dilatation).

Výsledek...

Výsledky studie ukázaly, že mezi systolickým a diastolickým krevním tlakem a frekvencí srdce nebyl výraznější rozdíl mezi skupinou abstinující a konzumující červené víno bez alkoholu. Ve srovnání s abstinující skupinou byl zaznamenán zvýšený systolický a diastolický krevní tlak a frekvence srdce ve spánku ve skupině konzumující červené víno a pivo. Nebyl zjištěn žádný specifický efekt konzumace vína a piva na vaskulární funkce.

Závěr...

Vědci uvedli, že denní konzumace alkoholu (vína i piva) zvyšuje krevní tlak a srdeční frekvenci. Nebyly zjištěny žádné pozitivní účinky konzumace červeného vína na funkci cév.

Zdroj:
Hypertension. 2005;45:1-6

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#