#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Pooperační bolest

Zdravcentra.cz 14.5.2008

Chystáte se na svou první operaci. Máte strach. Pomůže Vám to vůbec? Nebude to bolet? Co když se probudím uprostřed operace? Jaké to bude po operaci? Bude to bolet? A jak dlouho? Pravě tyto a mnoho dalších neodbytných otázek se honí člověku hlavou v předvečer operačního výkonu. Vzpomínáte na neuvěřitelné historky ze svého okolí, zkušenosti příjemné i nepříjemné.

pacient
pacient
Chystáte se na svou první operaci. Máte strach. Pomůže Vám to vůbec? Nebude to bolet? Co když se probudím uprostřed operace? Jaké to bude po operaci?? Bude to bolet? A jak dlouho?Pravě tyto a mnoho dalších neodbytných otázek se honí člověku hlavou v předvečer operačního výkonu. Vzpomínáte na neuvěřitelné historky ze svého okolí, zkušenosti příjemné i nepříjemné. Jaké asi budou ty Vaše? #IMG#

Během vlastní operace...

O Vaši bolest je postaráno pomocí celkové nebo svodné anestézie. Dávno pryč jsou doby, kdy se operovalo „naživo“, ve válečných vřavách v lepším případě s použitím lahve alkoholu a před sto lety s éterem, po kterém bolela hlava tak, že kocovina je proti tomu procházka růžovým stavem. Léčba pooperační bolesti začíná až v momentě, kdy se po operaci pomalu probíráte.

Dřív než bude pozdě...

Pooperační bolesti patří k bolestem akutním. Proto i pro ni platí, že se musí začít léčit ihned, aby se z bolesti nestala bolest chronická. Mimo to špatně léčená pooperační bolest má i další nežádoucí projevy a účinky. V takovém případě budete mít zvýšený krevní tlak, Vaše tělo bude mít mnohem větší nároky na dodávku kyslíku. Vaše srdce bude muset zbytečně zvyšovat výkon. Plíce nebudou pracovat tak jak mají. Nebudete si moci například dostatečně odkašlat, čímž se zvyšuje riziko zápalu plic. Váš organizmus bude spotřebovávat vlastní zásoby energie více, než je to nutné. Také Vám mnohem více hrozí embolie. A to je něco, čemu se každý Váš ošetřující lékař velmi rád vyhne. Jednoduše je sto a jeden dobrý důvod, proč pooperační bolest co nejvíce zmírnit, nejlépe zcela utišit.

Připravme se na bolest...

S moderním přístupem k bolesti přichází i moderní postupy, jak bolesti předcházet. Jedním z nich je tzv. preemptivní analgesie . Co to je? To je opatření, které může předcházet Vašemu operačnímu výkonu. Nejčastěji se používají analgetika (léky proti bolesti) několik minut před započetím vlastní operační anestézie. Díky nim se sníží práh vnímání bolesti, snižuje se i riziko přechodu bolesti do chronické podoby. Důležité je i ovlivnění psychické složky, dojde k celkovému zklidnění.

Nehrajte si na hrdiny...

Máte po operaci, pomalu se probíráte z anestézie, začínáte si uvědomovat dění kolem sebe a mimo jiné pomalu začíná přicházet bolest způsobená operací. Záleží samozřejmě na typu použité anestézie. Bude-li to anestézie celková, pak Vás operované místo začne bolet o něco dříve než když máte za sebou anestézii svodnou, například tzv. spinální blok (anestézie vedená do páteřního kanálu nebo míšních obalů).

Možností ovlivnění Vaší bolestí je mnoho. Vyžaduje to však jeden důležitý fakt - spolupráci. Samozřejmě, že o Vás bude zdravotnický personál nadále kvalitně pečovat, protože je za tím účelem proškolený. Ale kdy Vás něco bolí budete nejlépe vědět sami. Proto neváhejte a řekněte si o prostředky na tišení bolesti.

Rozhodně se nemusíte obávat, že Vás bude někdo pokládat za hypochondra. Lepší říci si o injekci a spokojeně odpočívat a napomáhat regeneraci těla, než někde hrdinně trpět. Potlačení pooperační bolesti má i další význam mimo ty, které jsme již jmenovali (klidný puls, normální krevní tlak, hluboké dýchání, rozumná spotřeba energie, snížené riziko embolie). Když Vás to bude méně bolet, budete se více pohybovat. Včasná rehabilitace je velkou zárukou toho, že se Váš stav rychle upraví a předejdete možným komplikacím.

Co můžu očekávat...

Léky pro tlumení pooperační bolesti můžeme rozdělit do dvou skupin:

1) Nesteroidní protizánětlivá analgetika:Přes tento složitý název se jedná o celkem běžné leky. Mezi účinné látky těchto léků patří především kyselina acetylocalicylová (Apirin), paracetamol (například Paralen), ibuprofen, indometacin nebo dikolfenak. Jsou to léky, které si běžně bereme při chřipce. Jejich výhodou je i jisté protizánětlivé působení. Najdou uplatnění tam, kde operační výkon nebyl tak složitý či rozsáhlý a kde je potřeba tlumit mírné až střední bolesti. Návyk na ně nevzniká. Při dlouhodobém užívání může však dojít k rozvoji vředové choroby žaludku a dvanáctníku, která Vás může ohrozit nebezpečným krvácením do zažívacího traktu. Proto jejich užívání konzultujte vždy s lékařem.

2) Opioidní analgetika: Kuřáci opia ví své. Ne, nemusíte se bát. Pomocí těchto léků probíhá naprosto běžná a v pooperační péči nedocenitelná léčba akutní bolesti. Vždyť i vlastní tělo si podle potřeby vytváří látky ne nepodobné těmto látkám. Jejich výhoda je ve schopnosti účinně tlumit silnější bolesti a navíc mají částečně zklidňující účinky. Díky nim můžete začít včasně rehabilitovat, díky nim budete efektivně odpočívat. Z nežádoucích účinků je to především působení na dýchací centra. Záleží však na konkrétním preparátu. Bolest však většinou velmi aktivuje dýchání, takže podáním těchto léku se působení vzájemně vyruší, Vy zůstanete bez bolesti a klidně dýcháte. Může se objevit nevolnost i zvracení, zácpa, ospalost nebo sucho v ústech.Léky se podávají několika způsoby. Pokud jde o mírné bolesti, stačí zapít prášek. U silnějších bolesti je nutné léky podat do těla jinak. Lékař většinou volí cestu podání do svalu nebo přímo do žíly. Máte-li ještě infuzní léčbu, pak podání léku proti bolesti ani nezaznamenáte - podá se přímo do infuzní láhve.

Kromě analgetik lez podávat ještě léky na podporu spánku a na zklidnění. Pamatujte, že nejlepší je pohyb a dobrá nálada. Deprese mohou vnímání bolesti velmi zvýraznit. Navíc jste si určitě již mnohokrát sami u sebe všimli, že při smysluplné a zajímavé práci často na menší bolesti úplně zapomenete.

Doporučujeme

Čtěte více

Pomozte si cvičením od bolestí zad

Základem zdraví je zůstávat fyzicky aktivní. Pravidelný a různorodý pohyb pomůže...

Pomozte svému dítěti vyrovnat se s lupénkou

Stejně jako dospělí, tak i děti s kožním postižením potřebují většinou čas na...

Pomůže dítě vyřešit partnerskou krizi?

Mnoho partnerských dvojic čas od času zažije nějakou tu menší či větší krizi....

Pomůže konopí léčit žloutenku?

Účinná léčba virové hepatitidy typu C dnes stále ještě znamená také nepříjemné...

Pomůže růstový hormon při svalových poruchách?

Růstový hormon je v těle zodpovědný za správný růst. Když se ho organismu nedostává,...

Pomůže růstový hormon v boji proti stárnutí?

Sylvester Stallone je rozhodnutý vyhrávat a svou dominanci neustále dokazovat....

Poničené růstové chrupavky ani růstový hormon nezachrání

Léčba růstovým hormonem. U poruch růstu téměř magické sousloví, při jehož vyslovení...

Ponocování dětí může negativně ovlivnit jejich růst

Spánek je jedna z nejdůležitějších činností v životě každého člověka. Pomáhá...

Ponožky, které pomohou řešit plísně i zápach nohou

Nohy nás „nosí“ celý den, a přesto se k nim oproti jiným částem těla chováme...

Poodhalte tajemství kvalitního spánku

Kvalita spánku je nejen odrazem psychické pohody či dobrého zdraví, ale i kvality...

Pooperační hojení ran není vždy jednoduché. Znáte možné komplikace?

Uzdravování poranění nemusí pokaždé probíhat zcela ideálně, i kdybychom si to...

Popálení kopřivami? Někdy bolí jako skutečné popáleniny!

Pokožka podrážděná od kopřiv samozřejmě není popálená v pravém slova smyslu....

Popálenina způsobená dnes nemusí bolet tak jako v minulosti

Ne nadarmo se říká, že popálenina je nejbolestivěji vnímané poranění kůže. Neplatí...

Popáleniny a opařeniny u dětí – jak jim zabránit a jakou při nich poskytnout první pomoc?

Popáleniny a opařeniny patří mezi nejčastější dětské úrazy. Nejvíce jsou jimi...

Popáleniny vzniklé doma se vůbec nemusí přihodit

Většina popálenin a úrazů vzniká doma, kde se cítíme v bezpečí. Ať už jsou to...

Poporodní deprese není jen špatná nálada

Narození dítěte je sice nádherná událost, ale zároveň se nová situace může stát...

Poprvé do školy: připravte učitele na péči o hemofilika

První školní den. Nástup do lavic znamená obrovskou změnu v životě každého dítěte....

Poprvé do školy? Hlavně v klidu a bez nervů

První školní den je spojen s velkým očekáváním, ale také přirozenou nervozitou...

Poprvé k očaři? Čeká vás dotazník a důkladná prohlídka

Ať už jdete do ambulance očního lékaře sami od sebe, nebo jste byli posláni...

Poprvé u gynekologa – nejčastější dotazy

Důvodem k první návštěvě gynekologa může být žádost o předepsání antikoncepce,...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#