#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Poruchy plodnosti a jejich příčiny

Medicína 28.5.2007

Manželství anebo partnerství, které zůstává proti vůli partnerů bezdětné, se označuje jako sterilní.

neplodnost
neplodnost

Je třeba rozlišovat sterilitu primární, kdy přes přání mít dítě a pravidelné pohlavní styky nedojde do roka k otěhotnění, a sterilitu sekundární, o které mluvíme v případech, kdy žena již prodělala jedno nebo více těhotenství a pak, přestože si přeje další dítě a navzdory pravidelným pohlavním stykům, nedojde po delší dobu k dalšímu otěhotnění. Podle statistik zůstává asi 1/7 manželství bezdětných.

#IMG#

Jaké jsou příčiny?

Bezdětnost může mít mnoho příčin. Velký význam má věk, ve kterém si partneři přejí rodinu založit. Po 35. roce se vyhlídka na otěhotnění značně snižuje, až 20 % žen, které se vdají mezi 30. a 35. rokem života, zůstává bezdětných. V posledních desetiletích však přibylo i případů chtěné bezdětnosti – ze 4 % na takřka 8 %.

Příčiny na straně ženy

Až z 52 % je příčina neplodnosti na straně ženy. Tyto příčiny mohou býti funkční, organické a imunologické. Funkční poruchy jsou početně největší skupinou, z nich nejvíce zastoupenou poruchami psychickými. Sem patří poruchy sexuality (bolesti při pohlavním styku, chybění libida, frigidita a.j.)

Dalšími z poruch funkčních jsou poruchy hypotalamického původu (hypotalamus = podvěsek mozkový – orgán řídící zejména hormonální funkce). Poruchy funkce hypotalamu s nedostatečnou nebo nesynchronizovanou tvorbou hormonu tohoto orgánu, mohou způsobovat poruchy funkce vaječníků a tím i sterilitu. Také samostatné poruchy funkce vaječníků způsobují nemalou část funkčních poruch.

Organické poruchy jsou také celkem početné. K nejčastějším patří pozánětlivé změny vejcovodů s jejich uzávěrem a srůsty. K zánětům dochází v důsledku vzestupné infekce gonokoky, streptokoky, mykoplazmaty nebo chlamydiemi. Srůsty mohou omezit pohyblivost vejcovodů nebo mechanismus zachycení vajíčka. Další příčinou může být endometrióza vejcovodů a vaječníků. Jedná se o přítomnost děložní sliznice, která prodělává svůj menstruační cyklus. Nesmíme zapomenout ani na vrozené anomálie a nádory dělohy, vaječníků, pochvy a vejcovodů . Imunologické poruchy jsou nejméně početné. Jedná se o přítomnost protilátek proti spermiím v sekretu děložního čípku.

Příčiny na straně muže

Ve 35–40 % případů spočívá neplodnost na straně mužského partnera. Příčinou mohou být poruchy tvorby spermií, neboli spermiogeneze. Důležitou pomůckou pro posouzení plodnosti muže je stanovení spermiogramu z ejakulátu. Zjišťuje se množství ejakulátu, počet spermií a jejich pohyblivost. Nejčastější poruchou je tzv. syndrom OAT (oligoastenoteratozoospermie), kdy je v ejakulátu málo spermií, nedostatečně se pohybují a mají mezi sebou zvýšený podíl chybných forem. Další příčinou jsou poruchy transportu spermií a poruchy hormonální funkce varlat.

Ostatní příčiny poruch plodnosti jsou na straně obou partnerů zároveň nebo nejsou známy.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#