#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Poruchy příjmu potravy

Medicína 28.5.2007

Zvyšující se frekvence poruch příjmu potravy v posledních letech ve všech rozvinutých zemích světa souvisí s tím, že jídlo nemá jen výživnou hodnotu, ale představuje symbol vztahu mezi lidmi a také vztahu člověka k okolnímu světu. Nejvyšší výskyt těchto onemocnění je u 14,5 letých děvčat, další vrchol je u 18 ti letých. Poměr onemocnění dívek k onemocnění u chlapců je 10 : 1.

Hrášek, mrkev, anorexie,lžíce,dieta,zelenina
Hrášek, mrkev, anorexie,lžíce,dieta,zelenina

Jaké poruchy příjmu potravy rozlišujeme?

V současnosti se rozlišují dva samostatné syndromy: Anorexia nervosa je nemoc při které častěji dívky odmítají udržet si minimální přiměřenou tělesnou hmotnost danou pro určitý věk a tělesnou výšku. Pro bulimia nervosa jsou typické opakující se epizody překrmování se a následného kompenzačního chování jako je vyvolávání zvracení, používání projímadel, léků zvyšujících tvorbu moči, hladovění nebo nadměrné cvičení. Pro oba syndromy je však typické extrémní zaujetí vlastním tělem, jeho vzhledem a strachem z obezity.

#IMG#

Jaké jsou příčiny těchto onemocnění?

Příčin je velmi mnoho. Patří sem faktory predispoziční jako je charakteristika rodiny pacientek a vývoj jejich osobnosti. Rodina pacientek bývá často zaměřená na svůj úspěch v očích okolí. Často je to právě matka, která nezvládla svou roli: je buď chladná, zanedbává péči o dítě nebo je naopak příliš starostlivá a netoleruje osobnost svého dítěte.

Za další důležité faktory se považují tzv. spouštěcí faktory. Nejdůležitějším z nich je dospívání, kdy si pacientka začíná uvědomovat svou „ženskou úlohu“, kterou jen špatně přijímá. Udržujícím faktorem, který ovlivňuje výsledný obraz je pokračování v nepřijímání potravy a často i „zisk“ z choroby. Poukazuje se na poruchy neurotransmiterů (t. j. přenašečů informací v mozku), což poskytuje zcela nový pohled na tato onemocnění.

Jak se tyto nemoci projevují?

V rozvinutém stádiu dochází k poruše téměř všech orgánů. Zpočátku pacientky mění své chování, bývají velmi vitální a okolí ukazují jak dobře se cítí, někdy paradoxně rády vaří, sami však tajně jídlo skrývají nebo po jídle zvrací , falšují svou hmotnost tím, že před vážením se napijí velkého množství vody. Z tělesných změn je časté snížení metabolismu, problémy s regulací tělesné teploty, snížení krevního tlaku a následné závratě, zpomalení srdeční činnosti. Při omezení stravy, vody a užívání projímadel dochází k rozvratu vnitřního prostředí. Časté jsou otoky kotníků. Kůže bývá suchá ,častá je zácpa. Po dosažení určitého úbytku hmotnosti dochází u pacientek ke ztrátě menstruace.

Jaká je léčba?

Pacientku je nutné zpočátku hospitalizovat na specializovaném pracovišti. Po odstranění tělesných příznaků ohrožujících život , stojí v popředí léčebného úsilí přírůstek hmotnosti. Současně je nutná psychoterapie . Poruchy příjmu potravy vyžadují vždy úpravu mezilidských vztahů a rodinnou terapii. Terapie pomocí léčiv zahrnuje použití antidepresiv a neuroleptik. Součástí léčby bývá i podávání vitamínů, přípravků železa a léků podporujících chuť k jídlu. Léčba trvá často měsíce a ambulantně pokračuje aspoň jeden rok. Vyžaduje psychologicky orientovaného lékaře.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#