Posilu pro oči hledejte v přírodě

Dnešní doba s sebou přináší mnoho vymožeností včetně speciálních léků na různé zdravotní neduhy a nemoci. Dříve si lidé museli vystačit s radami bab kořenářek a lidových léčitelů. A po jakých zaručených receptech lidé sahali v případě ochrany zraku?
Konzumace borůvek podpoří dobrý zrak
Konzumace borůvek podpoří dobrý zrak

Borůvka - léčivá potravina

Borůvky jsou významnou léčivou potravinou už po mnohá staletí. Jsou bohaté na vitamin C posilující imunitní systém a působící jako prevence a lék nemocí z nachlazení, infekčních a jiných onemocnění. Borůvky jsou ale také jedním z nejlepších přírodních zdrojů silných antioxidantů, tříslovin, a je v nich i vysoký obsah železa. Kromě jiného mají borůvky schopnost zlepšovat a udržovat náš zrak v dobré kondici. Jejich častá konzumace je účinnou prevencí šerosleposti.

Světlík lékařský

Světlík je nevýrazná, polocizopasná rostlina vyskytující se zejména na travnatých lukách a vápenatých pahorkatinách. Jednoletá rostlina je asi 15-30 cm vysoká., s rovným, často silně rozvětveným stonkem, pokrytým jemnými chloupky. Na protilehlých stranách vyrůstají žláznaté, zubaté listeny vejčitého tvaru. Právě nať se používá mimo jiné jako oční lék formou očních lázní při očních infekcích či při podráždění.

Klanopraška čínská

Klanopraška je opadavá keřovitá pravotočivá liána, dosahující deseti a více metrů. Její listy jsou světle zelené, později žloutnou. Zdřevnatělé stonky příjemně voní. Rostlina se pěstuje jako léčivka. Využívají se její listy, plody i semena. Tinktura připravená z rostliny pak má má nejen tonizující a povzbuzující účinky, schopnost snižovat koncentraci krevního cukru, ale také zlepšovat ostrost zraku.

Mrkev obecná

Mrkev zná asi každý. Už jako děti jsme byli rodiči nabádáni k její konzumaci pro udržení dobrého zraku. Mrkev má díky obsahu vitaminů A a B, vláknině, flavonoidům atd. mnoho blahodárných účinků, mluvíme-li ale o zraku, pak právě konzumace mrkve může být dobrou prevencí proti šerosleposti.

Kustovnice

Tento čínský pomocník s oranžovo-červenými plody je dalším z řady ochránců našeho zraku. Obsahuje betakaroten, vitamin C, vitaminy skupiny B a další látky. K dostání bývá v obchodech se zdravou výživou nebo v obchůdcích specializovaných na tradiční čínskou medicínu. Z plodů se dá připravit odvar nebo je lze přidávat do různých jídel (obilné kaše, maso atd.).

(jan)

Líbí se vám článek?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: