#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Pozor na muchomůrky!

Medicína 28.5.2007

Každý rok se v naší republice otráví několik lidí muchomůrkami. Nejčastějšími muchomůrkami, kterými se lidé tráví, jsou muchomůrka zelená (je podobná jedlým holubinkám a žampionům), muchomůrka tygrovaná (lidé si ji pletou s bedlou jedlou a „masákem“) a překvapivě i muchomůrka červená.

les, louka
les, louka

Muchomůrka zelená...

Toxiny této houby patří mezi nejjedovatější látky v rostlinné říši. V lidském těle způsobí odumření buněk zprvu ve výstelce sliznice střeva, pak v játrech a ledvinách. Smrtelná dávka pro dospělého člověka je 7 mg. Toxiny se varem nezničí. K otravám dochází nejvíce v srpnu a v září.

#IMG#

Jaké jsou příznaky otravy?

Charakteristická je 8–12hodinová doba latence. Následuje zvracení, křečovité bolesti břicha a silný vodnatý průjem. Pacient může ve 24 hodinách zemřít pro ztrátu tekutin. Druhý až třetí den se začnou rozvíjet známky postižení jater a ledvin. Smrt nastává obvykle v 7.- 12. dnu otravy. Vysokou úmrtnost (50-60 %) mají zejména děti. Intenzivní péče snižuje úmrtnost na 15 %. Jestliže pacient otravu přežije, může mít trvalé následky (poškození jater a ledvin).

Jak se otrava léčí?

Důležité je zajistit průchodnost dýchacích cest a dostatečný přísun tekutin (infuze). Pokud pacient nezvrací a od požití hub neuplynuly více než dvě hodiny, pokusíme se vyvolat zvracení. Výplach žaludku je rovněž indikován, neodstraní však větší kusy hub ze žaludku. Pak podáme aktivní uhlí a projímadlo. Specifický protijed bohužel neexistuje. Doporučuje se podávat vysoké dávky léčivé látky penicilinum, neboť pomáhá uvolnit jed z jaterních buněk. Podává se vitamin K a hepatoprotektiva.

Muchomůrka tygrovaná a muchomůrka červená...

Přestože otravy těmito houbami jsou relativně časté, jen velmi zřídka bývají smrtelné. Otravy jsou nejčastější začátkem léta.

Jaké jsou příznaky otravy?

Do jedné až několika hodin se otrava projeví bolestí hlavy, vzrušením až opojením, zuřivostí, nevolností, někdy zvracením a průjmy. Dalšími projevy jsou sucho v ústech, suchá a zarudlá kůže, rozšířené nebo zúžené panenky. Vyskytují se sluchové a ještě častěji zrakové halucinace.

Jak se otrava léčí?

Vyvoláme zvracení, podáme aktivní uhlí a projímadlo.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#