#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Pozor na pihy!

Medicína 28.5.2007

Piha nebo-li odborně pigmentový névus je nejčastější kožní afekce vůbec. Výskyt pih je velmi individuální, někdo má névů pouze několik, jiný jich má desítky až stovky. U každého člověka se několik névů za život vytvoří. Vznikají až po narození a v průběhu dětských let a v časné dospělosti se jejich množství i vzhled ustálí.

výstřih, dekolt, prsa, sex, erotika, žena
výstřih, dekolt, prsa, sex, erotika, žena

U některých lidí se pihy tvoří i v dospělosti, bývají vzhledově odlišné a je u nich větší pravděpodobnost přeměny ve zhoubný nádor.

#IMG#

Jak piha vzniká?

V počátečním vývoji névu se névové buňky zmnožují a vytvářejí hnízda mezi epidermis a kůží. V další fázi dochází k „odkapávání“ névových buněk do kůže. Tento krok se projeví přeměnou pigmentové skvrny v pupínek. Z névů mohou vyrůstat tmavé chlupy. Vznikne-li v okolí pihy zánět, může být piha bolestivá a zduřelá.

Představují pihy riziko?

Riziko vzniku zhoubného nádoru kůže není u pih vzniklých během života, ani když jsou lokalizovány na dlaních a ploskách nohou, velké. Někteří vědci tvrdí, že je stejně velké jako riziko vzniku nádoru na normální kůži. Přesto mohou v určitých obdobích, např. v pubertě a těhotenství, změnit barvu nebo velikost.

Co potom dělat?

Zdá-li se Vám, že některá z Vašich pih změnila svou barvu či velikost, jestliže Vás svědí, či dokonce bolí, na nic nečekejte a navštivte svého kožního lékaře. Váš kožní lékař podezřelou pihu vyšetří, případně Vás odešle k chirurgovi k neširokému odstranění pihy. Ta bude následně histologicky vyšetřena, aby byl zhoubný nádor vyloučen.

A co pihy přítomné od narození?

Tyto pihy bývají vyvýšené, dobře ohraničené, obvykle větší než 1,5 cm. Jsou často porostlé vlasy. Tyto névy nejsou jen kosmetickou záležitostí, jejich hlavní riziko tkví ve vysokém riziku vzniku zhoubného nádoru kůže. Proto je třeba je pravidelně kontrolovat a co nejdříve odstranit plastickou operací.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#