#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Pozor na svrab!

Medicína 28.5.2007

Svrab je kožní nemoc způsobená roztočem jménem zákožka svrabová. Samice zákožek se zavrtávají pod rohovou vrstvu kůže a razí si tu chodbičky, do nichž ukládají vajíčka.

hygiena
hygiena

Jak se můžete nakazit?

Nákaza se šíří přímo – zákožky přecházejí z jednoho člověka na druhého, zejména při použití stejného lůžka, méně často při tanci či sportu. Svrab je také považován za pohlavně přenosnou nemoc. Ke hromadným nákazám dochází ve společných ubytovnách. V posledních letech převažují lehké, méně typické formy nemoci, které snadno ujdou pozornosti, což podporuje šíření nákazy. Inkubační doba (tj. doba od nákazy k prvním projevům nemoci) je 1 až 3 týdny.

#IMG#

Jak onemocnění probíhá?

Roztoči dávají přednost místům na těle s jemnou rohovou vrstvou, jako jsou meziprstní prostory, zápěstí, okolí loketního kloubu, podpaží, dvorce bradavek, genitál, kůže břicha, třísla a hýždě. Vynechávají kštici a s výjimkou skupiny dětí i dlaně a chodidla. Nemocní pociťují silné svědění, zejména večer, které se zhoršuje po zahřátí těla a po zpocení. Tehdy se totiž zákožky v kůži intenzivně pohybují. Nemocný se škrábe, což vede k druhotné infekci kůže.

Jaká je léčba?

K místní léčbě se používá emulze proti svrabu. Jeho výhodou je možnost krátkodobé léčby, přípravek nezapáchá, nebarví a nedráždí kůži. Po koupeli s použitím mýdla a kartáčku se přípravek nanáší na pečlivě osušenou kůži a nechá se působit 12 až 24 hodin. Pak se nemocný znovu vykoupe a vezme si čisté prádlo. Zároveň vymění ložní prádlo. Členové rodiny nebo kolektivu se mají léčit současně. Přípravek se neaplikuje na obličej, zejména ne na místa v blízkosti sliznic.

Jaká je prevence?

Všeobecným předpokladem boje proti svrabu je osobní hygiena, ochrana před sexuálním kontaktem s neznámou osobou a hygiena v hromadných ubytovnách.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#