#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Prevence zubního kazu u dětí

Medicína 28.5.2007

Zubní kaz je onemocnění tvrdých zubních tkání. Jedná se o onemocnění infekční. Napadena bývá hlavně sklovina zubu, dále zubovina či zubní cement. Zubní kaz vzniká jako následek tzv. zubního povlaku. To je hromadění mikroorganismů dutiny ústní na povrchu zubu, jejichž hlavním zdrojem energie jsou cukry. Hromadění zubního povlaku je způsobeno nedostatečnou zubní hygienou.

Děti, mentální postižení, zuby,sourozenci
Děti, mentální postižení, zuby,sourozenci
#IMG#

Onemocnění se přenáší bakteriemi z úst dospělých (nejčastěji matky) do úst dítěte. To je důvod, proč není vhodné malé děti pusinkovat na pusu, olizovat jim dudlík či lžičku. Pomoc dospělých při čištění zubů je nutná alespoň do 7. roku věku, i nadále je však vhodný alespoň dohled.

Čištění zubů...

Zuby se dětem čistí již od prvního prořezaného zoubku. Pro kojence existují speciální kartáčky, které jim dobře padnou do ručky. Pokud má dítě prořezané pouze řezáky, lze měkký zubní povlak odstraňovat kouskem gázy či bavlněné plenky.

Zuby je třeba čistit dvakrát denně, vždy po jídle. Po vyčištění zubů není vhodné již jíst, pít lze pouze vodu či neoslazený bylinkový či ovocný čaj. Černý čaj obsahuje pigmenty, proto je po vyčištění zubů již nevhodný.

Nejvhodnější cestou přívodu fluoru do zubních tkání je čistit zuby zubní pastou s fluorem. Fluor zabraňuje demineralizaci zubů ( rozpuštění a odvápnění skloviny v kyselém prostředí) a zároveň zuby remineralizuje (narušenou sklovinu zpevňuje). Těmito mechanismy účinně působí proti vzniku zubního kazu.

Pro malé děti je vhodná zubní pasta s velmi nízkým obsahem fluoru. Pro děti od 3 do 6 let je vhodná zubní pasta s obsahem fluoru do 0,1 %. Pro děti starší šesti let by měl být obsah fluoru v pastě již vyšší, a to 0,2-0,3 %.

Pasta by u dětí do tří let měla být pouze v malém množství na povrchu kartáčku, do šesti let v množství odpovídajícím malému hrášku a u dětí nad šest let by měla pokrývat až polovinu kartáčku.

Hygiena na prvním místě...

Vzhledem k tomu, že se jedná o onemocnění infekční, které je způsobeno mikroorganismy ústní dutiny, které dítě po narození v ústech nemá, lze doporučit všem čerstvým maminkám, aby v období prořezávání prvních zoubků, ale i před ním dodržovaly pečlivě hygienu ústní dutiny a vyvarovaly se dávat si do úst lžičku či dudlík dítěte.

Po vyčištění...

Není dobré již dítěti nedávat žádné jídlo, k pití pouze čistou neslazenou vodu. To platí také v noci, zejména o sladkých čajích, šťávách, džusech, zejména z kojenecké lahve. Popíjení sladkých nápojů s obsahem barviv je vhodné omezit co nejvíce i přes den.

Co raději ne...

Naprosto nevhodné je namáčet dítěti dudlík do medu či sladké šťávy. Tímto způsobem vznikají typické „ medové zoubky“, které nejen že špatně vypadají, ale ve finále postrádají i svou funkci. Omezit je třeba i konzumaci sladkých bonbónů, lízátek, čokolád a jiných sladkostí. Nejméně škodí jejich konzumace v uváženém množství bezprostředně po hlavním jídle.

A co je vhodné...

Je vhodné dodržovat zásady racionální výživy: méně cukrů a tuků, více plnohodnotných bílkovin, vitaminů a minerálních látek. V jídelníčku je třeba mít dostatek čerstvé zeleniny a ovoce, mléka a mléčných výrobků, vejce, chléb, netučné druhy masa. Potraviny skladovat způsobem, který udrží nejvíce vitaminů.

Školní děti mohou po jídle žvýkat žvýkačku bez cukru.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#