Příjem ovoce a zeleniny chrání mladé dospělé proti vysokému krevnímu tlaku

  • Redakce uLékaře.cz
  • 23.9.2008
  • Aktualizace: 23.9.2008
  • Medicína
Doktor Lyn M. steffen se svými kolegy z minesotské univerzity v Mineapolis zjistil, že konzumace zeleniny a ovoce snižuje u mladých dospělých osob riziko zvýšeného krevního tlaku. Výsledky studie vědci uveřejnili v prosincovém čísle časopisu American Journal of Clinical Nutrition.
Konzumujte více ovoce
Konzumujte více ovoce

Do studie bylo zahrnuto celkem 4304 osob ve věku od 18 do 30 let, u kterých byly po dobu 15 let sledovány hodnoty krevního tlaku a složení jídelníčku.

Výsledky studie ukázaly, že s rostoucím množstvím zkonzumované zeleniny, ovoce a rostlinných produktů klesalo riziko zvýšeného krevního tlaku. Toto riziko bylo v porovnání s osobami s nejnižší konzumací těchto potravin sníženo u pravidelných konzumentů o 27% až 36%.

Opačný trend byl sledován u osob s vyšší konzumací masa a masných produktů. Zdá se, že mléčné výrobky na hodnotu krevního tlaku vliv neměly.

Zdroj:
Am J Clin Nutr 2005;82:1169-1177.

Líbí se vám článek?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěž o krém BELOBAZA®

Belobaza je krém pro každodenní péči, ochranu a regeneraci suché, citlivé a podrážděné pokožky.

 celý článek

x