#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Průvodce antikoncepcí (2. díl)

Medicína 28.5.2007

V poslední době je stále oblíbenější antikoncepce hormonální.

Antikoncepce, hormony, těhotenství
Antikoncepce, hormony, těhotenství

Jak funguje?

K otěhotnění dochází, když vajíčko uvolněné z vaječníku je oplodněno spermií muže. Oplodněné vajíčko se dostane do dělohy, kde se z něho vyvine plod. Tento vývoj kontrolují hormony v ženském těle. Pilulka hormonální antikoncepce obsahuje malé množství mužských hormonů. Tyto hormony ve spolupráci s ženskými hormony zabraňují početí. Jedním z mechanismů je zabránění uvolnění vajíčka z vaječníku. Jinou metodou je působení hormonů na buňky děložní sliznice. Ta následně nenaroste tak, jak je třeba pro uhnízdění oplodněného vajíčka.

#IMG#

Kde můžete hormonální antikoncepci sehnat?

Tyto pilulky vám může předepsat pouze váš lékař. S jejich užíváním je třeba počkat do začátku vaší periody. Je vhodné brát pilulky každý den ve stejnou dobu. Po 21denním užívání pilulek dojde k menstruačnímu krvácení. Balení proto obsahuje 21 nebo 28 pilulek. Ve druhém případě je posledních 7 tablet placebo (cukr).

Jak dlouho trvá, než začne hormonální antikoncepce fungovat?

Na účinek pilulky se můžete spolehnout až po měsíčním pravidelném užívání. Do té doby přidejte i jinou formu antikoncepce (kondomy).

Co dělat, když si pilulku zapomenete vzít?

Když se vám toto stane, nepanikařte a pilulku si vezměte hned, jak si vzpomenete. Jestli to bude až za den, vezměte si pilulky dvě. Jedná-li se o dva dny, užívejte následující dva dny po dvou pilulkách. Jestli je pauza delší než dva dny, počkejte do další periody a s cyklem začněte znovu. Mezitím používejte jiný druh antikoncepce.

Jaké nežádoucí účinky s sebou užívání hormonální antikoncepce může přinést?

Je to nevolnost, změny tělesné váhy, bolesti prsou, častější menstruace, změny nálady. Tyto příznaky nemusí být vyjádřeny u všech žen. Patří mezi ty nezávažné. Mezi vzácnější, avšak závažnější, patří: bolesti břicha, bolesti na hrudi, bolesti hlavy, rozmazané vidění, bolesti nohou a dolních končetin. Všechny tyto příznaky je třeba ihned hlásit svému lékaři či na pohotovosti, neboť mohou být příznakem onemocnění jater, žlučníku, centrální mozkové příhody, trombózy a embolie, vysokého krevního tlaku a nemoci srdce.

Které ženy by neměly brát hormonální antikoncepci?

Pilulky nejsou vhodné pro ženy kuřačky starší 35 let, pacientky s trombózou a zánětem žil v anamnéze, s vážným onemocněním srdce nebo jater, nevysvětleným vaginálním krvácením, po rakovině prsu či dělohy, s tzv. anémií sickle cell. Důležitá je rovněž rodinná anamnéza.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#