Rakovina ovlivní skladbu jídelníčku. Víte, jak by měl vypadat ten ideální?

Nádorové onemocnění převrátí každému život naruby. To se týká i  výživy – zvýšená potřeba kalorií, ztráta chuti k jídlu, nevolnosti a  nedostatek některých živin si často vynutí změnu stravovacích návyků. Napovíme, jak by měl ideální jídelníček vypadat. 

Vhodná výživa vám dodá sílu, abyste nemoci dokázali lépe čelit
Vhodná výživa vám dodá sílu, abyste nemoci dokázali lépe čelit

Výživa pomůže v boji s nemocí

Vhodně zvolená strava dodá tělu sílu a umožní lépe se vyrovnat s dopadem rakoviny a její léčby na vaše zdraví. To může znamenat i to, že budete jíst potraviny, které normálně nejsou pro zdravou výživu příliš doporučovány. Například budete potřebovat dietu s vysokým obsahem tuků a kalorií, abyste si udrželi tělesnou hmotnost. V jiném případě si pacienti často musí dopřát chladné a hutné pochoutky, jako je zmrzlina nebo mléčné koktejly, a to kvůli bolestivému a obtížnému polykání.

Při plánování jídelníčku je třeba vzít v úvahu:

  • typ rakoviny, se kterou se léčíte,
  • všechny nežádoucí účinky léčby,
  • individuální chutě pacienta.

Nežádoucí účinky vše komplikují

Pro léčbu rakoviny existují různé přístupy – chemoterapie, ozařování nebo operace. Všechny varianty sice bojují se zákeřným onemocněním, ale mohou s sebou nést i riziko nežádoucích účinků. Ty často negativně ovlivňují příjem potravy. Další obtíže jsou způsobené přímo nádorovým onemocněním samotným. Patří sem:

 
  • ztráta chuti k jídlu,
  • bolestivá místa v ústech nebo krku,
  • sucho v ústech,
  • problémy se zuby a dásněmi,
  • změna vnímání chutí a vůní,
  • nevolnosti a zvracení,
  • průjem nebo zácpa,
  • dlouhotrvající únava,
  • deprese.

Pokud některé z výše uvedených obtíží pociťujete, je vhodné poradit se s  lékařem nebo nutričním terapeutem, jak jim nejlépe čelit.

Jezte podle chuti! 

Pacientům bojujícím s rakovinou pomůže ke správné výživě i několik obecných doporučení:

  • Řiďte se svou chutí, jezte oblíbené potraviny a nenuťte se do jídel, která vám momentálně nechutnají nebo nevoní.
  • Pokuste se, aby byl váš jídelníček pestrý a obsahoval dostatečné množství všech živin.
  • Pamatujte, že vláknina pomůže v boji se zácpou, neměla by ale trávicí soustavu příliš zatěžovat.
  • Nezapomínejte ani na bílkoviny a tuky.
  • Volte spíše snadno stravitelná jídla – pokud vám nedělá dobře maso, nahraďte jej mléčnými výrobky (raději kysanými – jogurty, kefíry, tvarohem) a  rostlinnými bílkovinami.
  • Vhodným doplňkem stravy při nemoci je i tekutá výživa. 

Boj s nádorovým onemocněním rozhodně není jednoduchý, vhodná výživa vám ale dodá sílu, abyste nemoci dokázali lépe čelit.

(hak)

Zdroj: www.cancer.org

Autor článku:

MUDr. Hana Králová

Líbí se vám článek?
+15 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: