#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Rakovina plic

Ordinace 24.4.2008

Zákeřnost rakoviny plic spočívá především v nenápadnosti jeho počátečních projevů. Dokud je rakovina plic dobře léčitelná, v podstatě se neprojevuje. Léčebné úspěchy se tak týkají spíše náhodných nálezů rakoviny na rentgenových snímcích hrudníku prováděných z jiných diagnostických důvodů.

kouření
kouření
Daň z cigaret neplatíme pouze státu. Kdo na náš rozmar doplácí nejvíce není ani tak naše kapsa jako spíše zdraví. Ve výčtu a závažnosti způsobených nemocí předstihuje tabák i alkohol a jiné lehké i tvrdší drogy. Nejzávažnějším a díky reklamě i nejznámějším onemocněním způsobených kouřením je, podle strohého varování ministerstva zdravotnictví, rakovina plic. #IMG#

Ještě na počátku minulého století byla rakovina plic poměrně vzácným onemocněním. Do středu veřejného zájmu se nemoc dostala díky širokému užívaní cigaret. Díky snadné dostupnosti a pohodlnosti konzumace se cigareta brzy stala nezbytným doplňkem napříč společenskými vrstvami. První důkazy o souvislosti kuřáctví s rakovinou plic začaly být podávány již ve 30. letech minulého století. Další studie tento závěr definitivně potvrdily.

Dalších 30 let trvalo, než se na krabičkách od cigaret objevilo varování o škodlivosti kouření.

Od té doby se výskyt rakoviny plic poměrně stabilizoval. Četnost případů se nezvyšuje, zůstává však stále závratná. Rakovina plic je nejčastějším nádorovým onemocněním v naší republice i v ostatních civilizovaných zemích. Na následky této nemoci umírá každý dvacátý muž a u žen její výskyt dokonce stoupá.

Jaké jsou příčiny rakoviny plic

Příčinou vzniku rakoviny plic je především působení škodlivé látky - tzv. kancerogenu (tj. látek způsobujících rakovinu). Nejvýznamnější skupinou jsou tzv. N- nitrosaminy.

Tyto látky působí vznik nádoru již ve velmi malém množství a jejich účinek je přímo závislý na dávce. Příjem látek s potravou (např. v uzeninách), kosmetickými přípravky a zemědělskými produkty je v podstatě zanedbatelný. Nejhojnějším zdrojem jsou tabákové výrobky. V průběhu kouření se tak vystavujeme až desetkrát většímu množství nitrosaminů, než je množství všech kancerogenů, které nás ohrožují z běžné stravy.

Jaké jsou projevy rakoviny plic

Zákeřnost tohoto onemocnění spočívá především v nenápadnosti jeho počátečních projevů. Dokud je rakovina plic dobře léčitelná, v podstatě se neprojevuje. Léčebné úspěchy se tak týkají spíše náhodných nálezů rakoviny na rentgenových snímcích hrudníku prováděných z jiných diagnostických důvodů.

Pokud je již nádor pokročilejší, může se projevit pestrou škálou obtíží. Varovným signálem je například dlouhotrvající a neustupující kašel, chrapot, vykašlávání krvavého hlenu a bolesti v oblasti hrudníku. Obecné příznaky nádorového onemocnění můžete na sobě pozorovat jako ztrátu chuti k jídlu, pozvolný úbytek tělesné hmotnosti, občasné teploty a únavu.

Příznaky nejsou nijak charakteristické právě pro rakovinu plic. Mohou se vyskytovat u celé řady jiných chorob. Právě pro nedostatek specifických obtíží musí být při jejich výskytu pomýšleno i na rozvoj tohoto nádorového onemocnění.

Pomoc doma

Co můžete pro své zdraví udělat již dnes, je přestat s kouřením. Jednoduché a účinné. Ode dne, kdy přestanete kouřit se snižuje riziko vzniku rakoviny plic. Zpočátku nepatrně, postupně však význam tohoto kroku nedocenitelně narůstá.

Pomoc u lékaře

Lékařskou kontrolou by měl projít každý kuřák nad 50 let věku. Pokud u Vás lékař vyslovil podezření na nádor plic, podrobujete se celé řadě vyšetření. Nádor je nutné spolehlivě prokázat, určit jeho velikost umístění a přístupnost léčbě. Důležité je i posouzení vašeho celkového stavu a zdatnosti k podstoupení případného operačního zákroku.

Nejdůležitějšími metodami vyšetření plic jsou rentgenová vyšetření a bronchoskopie. Kromě rentgenového snímku hrudníku se používá vyšetření technikou CT (počítačová tomografie) - přesnější zobrazení Vašich tkání pomocí rentgenových paprsků. Vyšetření je pro Vás stejně nenáročné jako obyčejný rentgenový snímek - jediným požadavkem lékaře je známe: „Nadechnout se a nedýchat.“

Bronchoskopieje tzv. endoskopická vyšetřovací metoda umožňující prohlédnout Vaše průdušky pomocí dlouhého ohebného kabelu. Vyšetření se provádí buď při vědomí po lokálním znecitlivění hrtanu speciálním sprejem, nebo po celkovém uspání. Vyšetření zároveň umožňuje odebrat vzorky podezřelé tkáně a spolehlivě tak prokázat zhoubnost plicního postižení. Po zahájení léčby se provádějí pravidelné kontroly její úspěšnosti.

Ke stanovení diagnózy zhoubného plicního nádoru je vždy potřebné odebrat tkáň k cytologickému nebo histologickému vyšetření. Histologické vyšetření znamená laboratorní vyšetření speciálně zpracované tkáně pomocí mikroskopu i jiných metod. Cílem je jednoznačně rozhodnout, zdali vyšetřovaná tkáň splňuje kriteria zhoubného nádoru. Je to prakticky jediné vyšetření, pomocí něhož může být potvrzena nebo vyvrácena diagnóza zhoubného nádoru..

Pokud je rakovina plic prokázána, měla by být léčba zahájena co nejdříve. Léčba plicního nádoru závisí na histologickém typu a rozsahu nádoru. Důležitým faktorem je skutečnost, zdali je nádorem postižena jen plicní tkáň nebo jestli došlo k rozšíření nádoru do mízních uzlin nebo ke vzniku nádorových ložisek ve vzdálených orgánech - tzv. metastáz.

Chirurgické odstranění plicního nádoru je stále nejúčinnější metodu pro dlouhodobé vyléčení. Chirurgicky je možné odstranit i nádory, které metastazovaly do blízkých mízních uzlin. Podle velikosti a umístění nádoru se provádí buď odstranění části plicního křídla nebo celé jedné plíce.

Nádorové buňky je možné ničit i pomocí radioaktivního záření. Tento postup se využívá především v případech, kdy není možné nádor odstranit v celém rozsahu chirurgicky. Léčebné záření je možné aplikovat zevně, kdy se zářič nachází mimo Vaše tělo. Léčebné kůry probíhají obvykle denně, přičemž samotná doba aplikace jedné dávky trvá pouze několik desítek vteřin. Celý cyklus trvá obvykle měsíc. Účinků radioaktivního záření lze využít i ke zmírnění bolestí způsobených nádorovým onemocněním.

Dalším způsobem záření je tzv. brachyradioterapie. Tato metoda spočívá v zavedení radioaktivního zářiče do plic co nejblíže k nádoru. Zářič se zavádí do průdušek pomocí bronchoskopu. Samotné ozáření trvá jen několik minut. Výkon je možné opakovat v intervalu jednoho či několika týdnů.

V některých případech - podle typu a rozsahu nádoru, rozsahu chirurgického výkonu a celkového stavu pacienta - se zahajuje léčba pomocí cytostatik. Cytostatika jsou léky působící toxicky na buňky nádorové tkáně. Na rozdíl od chirurgické léčby a radioterapie mají cytostatika schopnost zahubit všechny nádorové buňky v těle. Při preventivním podávání je snahou zabránit vzniku dalších nádorových ložisek po úspěšně odoperovaném plicním nádoru. Cytostatická léčba se většinou opakuje v několika týdenních cyklech.

mar

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#