#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Rakovina prostaty (1. díl)

Medicína 28.5.2007

Prostata je mužskou pohlavní žlázou, která pomáhá tvořit sperma. Je asi
tak velká jako vlašský ořech a je umístěna pod močovým měchýřem muže.
Obklopuje horní část močové trubice. Funkce prostaty je regulována
mužským pohlavním hormonem, testosteronem, který je tvořen převážně
varlaty.

maso, jídlo, cholesterol
maso, jídlo, cholesterol

Výskyt rakoviny

Jen ve Spojených státech je více než 200 000 nových případů a kolem 30 000 úmrtí na tuto nemoc každý rok. Z nejasných důvodů je výskyt této nemoci častější a průběh nemoci horší u afrických Američanů. V Asii, Africe a Latinské Americe je rakovina prostaty vzácná. Nádor prostaty roste typicky velmi pomalu, a proto se příznaky většinou objevují až v pozdních stadiích. Mnoho mužů s rakovinou prostaty zemře na jinou nemoc, aniž by u nich byla rakovina vůbec diagnostikována.

#IMG#

Kdy je rakovina léčitelná?

Rakovina prostaty ve svých časných stadiích (je-li lokalizována pouze v prostatě nebo se rozšířila do okolních tkání - do konečníku či močového měchýře) je dobře léčitelná. Přestože rakovina prostaty, která se rozšířila i do vzdálených tkání, je léčitelná jen obtížně, může být i toto stadium úspěšně kontrolováno po řadu let. Rakovina prostaty je přítomna většinou u starších mužů. Čtyři z pěti případů rakoviny prostaty jsou diagnostikovány u mužů starších 65 let. Méně než jedno procento mužů mladších padesáti let onemocní rakovinou prostaty. Velkou roli hrají i genetické faktory. Muži, v jejichž rodině se vyskytoval tento druh rakoviny, častěji na tuto nemoc umírají. Nelze přesně říct, jaká příčina tento druh rakoviny způsobuje.

Možné příčiny

Jedním z možných faktorů je strava. Bylo zjištěno, že muži, kteří konzumují ve větší míře živočišné tuky, zejména z červeného masa, mají zvýšené riziko této nemoci. Proto je vyšší výskyt rakoviny prostaty v zemích s vysokou konzumací masa a mléčných výrobků než v zemích s tradiční vysokou spotřebou rostlinných produktů (sója, rýže a zelenina). Tuky totiž stimulují produkci testosteronu a jiných hormonů a testosteron zrychluje růst rakovinných buněk. I jiné faktory vnějšího prostředí ovlivňují riziko této rakoviny. Byl totiž zjištěn její vyšší výskyt u svářečů, brusičů a dělníků v továrnách na baterie. Škodlivý vlivem se zdá být expozice kadmiu. Naopak neexistuje žádná spojitost mezi rakovinou prostaty a aktivním sexuálním životem, vasektomií, masturbací, alkoholismem, kouřením cigaret, cirkumcizí, neplodností a infekcí prostaty.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#