Recepty na vánoční cukroví bohaté na vápník

  • Redakce uLékaře.cz
  • 7.12.2009
  • Aktualizace: 7.12.2009
  • Osteoporóza
Ani při osteoporóze se nemusíte vzdávat oblíbeného vánočního cukroví. Jen si vybírejte takové, které pro vás bude dobrým zdrojem vápníku. Takové vám nabízíme právě zde.

Makové rohlíčky

Suroviny:
200 g hladké mouky, špetka soli, špetka mleté skořice, 1 balíček vanilkového nebo karamelového pudinku, 200 g másla nebo tuku, 50 g mletého máku, 50 g moučkového cukru, 3 žloutky, 1 lžíce mléka
Na ozdobu:
čokoládová poleva, barevné hoblinky či cukrové perličky (případně vanilkový cukr)

O Vánocích mlsejte zdravě
O Vánocích mlsejte zdravě

Postup:
Mouku, sůl, skořici, pudink a máslo spojíme v hladké těsto. Přidáme mák, cukr, vejce a mléko, dobře propracujeme a dáme na půl hodiny do chladu odležet. Potom z těsta vyválíme plát a formičkou z něho vykrajujeme rohlíčky, které klademe na pečicím papírem vyložený plech. Pečeme v mírně vyhřáté troubě. Vychladlé rohlíčky poléváme čokoládou a zdobíme perličkami či barevnými hoblinkami (nebo jednoduše obalujeme ve vanilkovém cukru).

Zdroj vápníku: mák

Tvarohové polštářky

Suroviny:
250 g polohrubé mouky, 1 lžička kypřicího prášku do pečiva, špetka soli, 250 g měkkého tučného tvarohu, 3 lžíce olivového oleje, trochu oleje na potření těsta, tuk na vymazání plechu, moučkový a vanilkový cukr na obalení

 

Postup:
Mouku smícháme s práškem do pečiva, prosejeme a osolíme. Přidáme měkký tvaroh a olej a vypracujeme vláčné těsto. Dáme do chladu a necháme nejméně hodinu odležet. Během této doby těsto postupně třikrát na vále trochu rozválíme. Plát potřeme olejem, složíme do „obálky“ a uložíme zpět do lednice. Z hodinu i déle odpočinutého těsta vyválíme plát silný asi 4 mm. Rádýlkem pokrájíme na malé čtverečky přibližně 3×3 cm velké. Přeneseme je na tukem vymazaný plech a v hodně vyhřáté troubě upečeme. Ještě horké polštářky obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Zdroj vápníku: tvaroh

Mandlové hrudky

Suroviny:
100 g másla, 70 g moučkového cukru, 1 vejce, 70 g mletých neloupaných mandlí, 1/4 balíčku vanilkového cukru, 140 g hladké mouky,
tuk na vymazání plechu, hrubá mouka na vysypání plechu, marmeláda, moučkový a vanilkový cukr na posypání

Postup:
Změklé máslo napěníme s moučkovým cukrem pomocí mixéru, poté přidáme vejce a vše našleháme. Přidáme namleté mandle, vanilkový cukr, prosátou mouku a dobře promícháme. Lžící tvoříme hromádky. Ty pokládáme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech. Obráceným koncem vařečky v hrudkách uděláme důlky a hrudky pečeme v mírně vyhřáté troubě při 150 °C. Vychladlé hrudky pocukrujeme a důlky v nich naplníme marmeládou.

Zdroj vápníku: mandle

(jan)

Líbí se vám článek?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěž o krém BELOBAZA®

Belobaza je krém pro každodenní péči, ochranu a regeneraci suché, citlivé a podrážděné pokožky.

 celý článek

x