Revma lze ovlivnit i výběrem stravy

Revmatoidní artritida umí své oběti bolestivě potrápit. Ačkoliv se při její léčbě bez kvalitních léků neobejdeme, podceňovat roli vhodné stravy se nevyplácí. Existují totiž potraviny, které tělu mohou pomoci.

Při nákupu oleje vybírejte ten extra panenský, působí protizánětlivě
Při nákupu oleje vybírejte ten extra panenský, působí protizánětlivě

Dietní zázrak

Artritida postihuje vnitřní výstelku kloubů a vede k chronickému zánětu. Klouby bolí a jsou zatuhlé. Výzkum provedený na 130 britských ženách dokázal, že tzv. středomořská dieta může od těchto potíží výrazně ulevit. A to již po šesti měsících pravidelné konzumace potravin bohatých na antioxidanty a  vitaminy. Co tedy v případě této choroby hlavně jíst?

  1. Ryby. Polynenasycené mastné kyseliny obsažené v rybách (zejména omega3) pomáhají účinně snižovat hladinu cytokinů a dalších zánětlivých působků v těle. V  jídelníčku artritiků by tak neměly alespoň 2× týdně chybět. Nemáte-li ryby rádi, nahraďte je sójou, vlašskými ořechy či kvalitními potravinovými doplňky s obsahem omega3-mastných kyselin.
  2. Barevné potraviny. Pozor, nejedná se o potraviny obarvené potravinářskými barvivy, nýbrž o ovoce a zeleninu. Mimo vitaminy totiž zdraví prospívají i přírodní barviva – karotenoidy a flavonoidy. Jsou silnými antioxidanty.
  3. Celozrnné výrobky. Seriózní studie publikovaná v The American Journal of Clinical Nutrition přinesla zjištění, že pacienti konzumující celozrnné produkty mají nižší hladinu C-reaktivního proteinu (ukazatele zánětu v  těle). Zařaďte do jídelníčku neloupanou rýži, celozrnné pečivo a těstoviny. Obsahují i selen, účinný antioxidant.
  4. Olivový olej. Výzkumy hlásí, že v kvalitním olivovém oleji jsou substance bránící uvolnění prozánětlivých působků v organismu. Nešetřete proto při jeho pořizování penězi (vybírejte extrapanenský) a konzumujte ho často.

Nakonec ještě jedna dobrá zpráva: pacienti dodržováním středomořské diety často i zhubnou. Jejich klouby jim tak poděkují hned dvakrát. 

(msd)

Zdroj: www.webmd.com

Autor článku:

PharmDr. Marcela Soudková

Specializace: farmakologie

Autorka je atestovanou farmaceutkou.

Líbí se vám článek?
+37 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: