Riziko vzniku endometriózy lze možná ovlivnit dietou

Endometrióza je poměrně časté, a přesto stále v mnoha směrech záhadné onemocnění. V některých případech může být i příčinou neplodnosti. Jeho příčiny se stále nedaří odhalit. Jedním z důležitých faktorů by mohl být příjem tuků ve stravě.

Příjmem omega-3 mastných kyselin lze zabránit mnoha zdravotním potížím
Příjmem omega-3 mastných kyselin lze zabránit mnoha zdravotním potížím

Při onemocnění endometriózou se sliznice dutiny děložní vyskytuje tam, kde normálně být nemá, tedy mimo dělohu. Proč a jak toto onemocnění vzniká, je zatím stále předmětem dohadů lékařů i vědců. Pravděpodobně se na vzniku této nemoci podílí faktory hormonální, anatomické, genetické i imunitní. Dnes vědci přichází s novým názorem: vznik endometriózy by mohl souviset s příjmem tuků ve stravě. Určitý způsob stravování by tak byl rizikovým faktorem endometriózy, který však lze ovlivnit dietou.

Endometrióza je nejen příčinou neplodnosti

V USA je endometrióza z gynekologických potíží třetí nejčastější příčinou pobytu žen v nemocnicích. A jestli endometrióza způsobí u ženy neplodnost? Odpověď je nesnadná, a to proto, že se zde spolupodílí více faktorů. Jedním z nich je přítomnost zánětu, který v místech špatně uložené sliznice propuká. V důsledku zánětu vznikají srůsty a ty pak například ve vejcovodu působí výrazné obtíže vajíčku i spermiím v jejich postupu. Endometrióza navíc u některých žen vyvolává bolestivou menstruaci či bolest při pohlavním styku. Bývá také příčinou silného, dlouhého krvácení či krvácení mimo pravidelný cyklus.

 

Doporučené téma: Léčba neplodnosti

Poslední článek:
Darováním vajíčka můžete někomu splnit sen
Léčba neplodnosti může mít různou podobu. Někomu stačí upravit jídelníček, zhubnout nebo povzbudit ovulaci léky...  zobrazit téma

Nejsou tuky jako tuky

Dle průzkumů provedených v USA nemá celkový příjem tuků v dietě vliv na vznik endometriózy. Určitý vliv má ale druh přijatých tuků. Například u žen, které přijímají dlouhodobě více omega-3 mastných kyselin, je endometrióza mnohem méně častá. Vyšší podíl transnenasycených tuků, přítomných třeba ve smažených jídlech, je naopak spojen s častějším vznikem této nemoci. Transnenasycené mastné kyseliny jsou přirozeně přítomny například v červeném mase, mnohem častěji jsou však člověkem přijímány v podobě průmyslově ztužených tuků.

Hrozby v podobě vzniku endometriózy tak může být dalším důvodem k zamyšlení nad skladbou našeho jídelníčku.

(tek)

Zdroj: Human Reproduction. 2010; 25 (6): 1528–1535.

Líbí se vám článek?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: