#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

RTG snímek hrudníku

Ordinace 29.4.2008

Rentgenové vyšetření hrudníku patří k naprosto základním vyšetřovacím metodám. Je to první informace o stavu Vašich plic a srdce. Toto vyšetření ordinuje prakticky každý lékař, který Vás začne vyšetřovat po interní stránce. Přestože historie snímku srdce a plíce sahá do dob objevení rentgenových paprsků, nebyla tato metoda díky časové i finanční dostupnosti a nenáročnosti překonána.

RTG,snímek,kost,kostra,zobrazení,zobrazovací metody
RTG,snímek,kost,kostra,zobrazení,zobrazovací metody
Rentgenové vyšetření hrudníku patří k naprosto základním vyšetřovacím metodám. Je to první informace o stavu Vašich plic a srdce. Toto vyšetření ordinuje prakticky každý lékař, který Vás začne vyšetřovat po interní stránce. Přestože historie snímku „srdce a plíce“ sahá do dob objevení rentgenových paprsků, nebyla tato metoda díky časové i finanční dostupnosti a nenáročnosti překonána. #IMG#

Princip vyšetření

Rentgenové záření je elektromagnetické vlnění o velmi krátké vlnové délce. Záření vzniá ve speciální lampě, tzv. rentgence, která je součástí rentgenového přístroje. Záření proniká živou hmotou, při vyšetření tedy krátce projde i vyšetřovanou osobou. Při průchodu se zeslabuje úměrně tloušťce a hustotě prozařované hmoty. Prošlé záření je možné zachytit a zviditelnit. Výsledkem je rentgenový snímek. Rentgenové záření je záření ionizující, při dlouhodobému působení poškozuje tkáně. Běžné RTG vyšetření však pacienta významně nezatěžuje.

Kdy je potřeba?

Rentgenový snímek hrudníku lékař požaduje při podezření na onemocnění hrudní oblasti. V hrudním koši se nachází životně důležité orgány (srdce, plíce). Rentgenový snímek hrudníku je jeden z nejčastějších požadavků pro rentgenové pracoviště. Může lékaři ozřejmit srdeční onemocnění, zánět, nádor, absces, otok nebo téměř cokoliv dalšího v plicích. Nádor plic je nejčastějším zhoubným nádorem u mužů, zejména kuřáků. Rovněž u žen v posledních letech plicní rakoviny přibývá. Často je vedlejším nálezem při vyšetření hrudníku z jiné příčiny. Patologie zjištěná při snímku plic je startem k dalšímu a přesnějšímu vyšetřování. Snímek je také pořízenna žádost lékaře při podezření na zlomeninu žeber. Máte-li srdeční onemocnění, opakované RTG vyšetření hrudníku umožňuje lékaři sledovat léčbu. Rentgenové vyšetření se neprovádí u těhotných.

Před vyšetřením

U klasického RTG snímkování není většinou nutná žádná zvláštní příprava. Můžete jíst, pít a užívat normálně Vaše léky.

Vlastní vyšetření

Při rentgenovém vyšetření hrudníku si nejprve odložíte ty části oděvu, které by zanechávaly viditelné stopy na snímku (např. kovové nebo silné části oděvu). Klasicky se snímek hrudníku provádí ve stoje. Laborant Vás postaví na označené místo ve vyšetřovací místnosti. Před Vámi bude rentgenový přístroj a za Vámi kazeta. Kazetu laborant posune tak, aby zachytila Vámi prošlé záření příslušné oblasti. Po umístění kazety do optimální pozice se z místnosti vzdálí s tím, že Vás za chvíli vyzve k zadržení dechu. V té chvíli provede vlastní vyšetření. Není třeba mít strach z dávky rentgenového záření, neboť je i při opakovaných vyšetřeních velmi nízká.

Po vyšetření

Po RTG vyšetření nemusíte dodržovat žádný speciální režim. Pořízené snímky hodnotí lékař rentgenolog. Předběžný výsledek Vám obvykle následně oznámí lékař, který rentgenová vyšetřeni požadoval. Konečný popis od rentgenologa bývá k dispozici do dvou dnů.

Jiné možnosti

Pokud z nějakého důvodu nelze použít RTG, je možno vyšetřit pacienta pomocí magnetické rezonance, ultrazvuku a endoskopických metod.

kas

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#